Skupina CSG po získání podílu v italském výrobci střeliva, společnosti Fiocchi, hledá možnosti pro další akvizice.

Skupina CSG po získání podílu v italském výrobci střeliva, společnosti Fiocchi, hledá možnosti pro další akvizice. Uvedl to majitel CSG Michal Strnad.

„Skupina Czechoslovak Group (CSG) získala 70% podíl v italském výrobci malorážkového střeliva, společnosti Fiocchi Munizioni, jehož hodnota se pohybuje v řádech vyšších stovek milionů eur,“ prohlásil Strnad

Český výrobce vojenského vybavení a produktů pro civilní sektor zaznamenal organický růst, který byl podpořen západní pomocí na obranu Ukrajiny před ruskou invazí.

Strnad, který je stoprocentním vlastníkem CSG, řekl agentuře Reuters, že společnost Fiocchi letos přispěje k zisku CSG před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši téměř 2,5 miliardami korun (108,7 milionu dolarů).

Společnost CSG oznámila převzetí většinového podílu ve společnosti Fiocchi od společnosti Charme Capital Partners minulý měsíc, ale neuvedla žádné finanční podrobnosti.


Milano, 24 novembre 2022. Firma atto di acquisizione Fiocchi presso studio notarile Bird & Bird di Milano. Nella foto: da sx David Stepan, Michele Preda, Stefano Fiocchi, Tommaso Beolchini, Petr Formanek, Maurizio Negro.


„Více než tři roky jsme hledali výrobce malých ráží, který by doplnil naše portfolio větších ráží,“ podotkl Strnad.

„Zaměřují se z více než 80 % na civilní trh, a právě tam je naše přidaná hodnota, kde můžeme růst a rozšiřovat další obchody v obranném sektoru.“

Společnost CSG je významným dodavatelem vojenského vybavení, z něhož část směřuje na Ukrajinu. Do skupiny patří také firmy vyrábějící leteckou a železniční techniku a výrobce těžkých nákladních automobilů Tatra.

Strnad zdůraznil, že společnost CSG zkoumá několik akvizičních cílů v západní Evropě a ve Spojených státech, které mohou zahrnovat i výrobu munice nebo související výrobu.

„Zkoumáme několik variant, které by byly i větší než Fiocchi, ale dnes je problém s oceněním,“ řekl Strnad.

„Současní majitelé firem obranného průmyslu, kteří jsou zavaleni prací a továrny mají zakázky na dva, tři či čtyři roky dopředu, nemají žádné cenové limity,“ dodal.

Tržby CSG se v první polovině roku 2022 téměř zdvojnásobily na 13,8 miliardy korun. Strnad doplnil, že očekává minimálně stejný trend v průběhu celého roku.

EBITDA za první pololetí činila 2,4 miliardy korun, což je více než dvojnásobek oproti 1,1 miliardy v minulém roce. Akvizice společnosti Fiocchi podle něj zvýší letošní tržby o 10 miliard korun.

Společnost CSG, která zaměstnává více než 9 000 lidí, investuje stovky milionů eur a v současné době přijímá přibližně 1 000 zaměstnanců.

Strnad řekl, že obranné závazky vlád zlepšily vyhlídky tohoto odvětví a banky se k němu také začaly chovat vstřícněji.

„Bylo jen málo bank, které byly ochotné poskytovat financování pro tyto účely, a jejich počet se snižoval,“ řekl. „Ty, které měly negativní postoj, jsou dnes neutrální a pohybují se spíše pozitivním směrem,“ uzavčel majitel skupiny CSG. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

CSG získala většinový podíl ve Fiocchi, předním světovém výrobci malorážové munice