J&T posiluje podíl v bance MONETA. Finanční skupina přikoupila další akcie. (Ilustrační foto)

J&T ARCH INVESTMENTS, fond kvalifikovaných investorů, získal od České národní banky souhlas k nabytí kvalifikované účasti na Moneta Money Bank. Fond, který v červenci od Petrus Advisers odkoupil minoritní podíl ve výši 8,89 procenta, plánuje dokončit druhou část dříve oznámené transakce a v horizontu dní dokoupit zbývajících 1,1 procenta.

„Dokončení transakce s Petrus Advisers spolu s dříve realizovanými nákupy posouvá náš podíl na úroveň 10,37 procenta. V současnosti udělený souhlas ČNB nám dává prostor pozici navyšovat maximálně na úroveň 19,99 procenta. Potenciální překročení této hranice podléhá dalšímu souhlasu centrální banky,“ uvedl Adam Tomis, investiční ředitel J&T a člen investičního výboru J&T ARCH INVESTMENTS.

Jak informoval deník E15, prosincový nákup odpovídá při současných cenách akcií Monety dodatečné investici přesahující 400 milionů korun. Jde o druhou část transakce, kterou finančníci oznámili už letos v červenci.

Skupina má tak momentálně v Monetě více než desetiprocentní podíl a je akcionářskou trojkou banky.

J&T ARCH INVESTMENTS, fond kvalifikovaných investorů, je hlavní investiční platformou skupiny J&T.

Fond investuje do podniků, projektů a partnerství, které skupina pomáhala v posledních 25 letech vybudovat a podílí se také na naplňování ambicí česko-slovenského kapitálu v Evropě a ve světě.

Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T ARCH INVESTMENTS je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha, kde patří mezi nejlikvidnější fondové tituly. (pel)