Společnost Prusa Research českého podnikatele a investora Josefa Průši navázala spolupráci se světovými značkami. (Foto: Twitter Průša)

Společnost Prusa Research českého podnikatele a investora Josefa Průši oznámila partnerství se firmami Adafruit, Bohemia Interactive, Cooler Master, Framework Computer, Noctua, Raspberry Pi, Warhorse Studios a World of Warships s cílem vydávat oficiální 3D tisknutelné modely spojené s produkty daných značek. Všechny modely jsou k dispozici zdarma na Printables.com. Tato iniciativa je důležitým krokem na nové cestě využitelnosti 3D tisku v domácnostech i ve firmách.

„Věřím, že za pár let bude vydávání 3D tisknutelných modelů k produktům světových značek běžné. Dostupnost těchto modelů bude pro zákazníky velkým plusem a přidanou hodnotou k samotnému výrobku a ovlivní tak i jejich rozhodování při koupi,” řekl CEO Prusa Research Josef Průša.

Mezi modely uvolněné při ohlášení projektu patří oficiální tisknutelné díly pro počítačové skříně firmy Cooler Master, adaptéry a distanční podložky pro větráčky společnosti Noctua nebo detailní model křižníku USS St. Louis ze hry World of Warships.

Po jeho stažení navíc zájemci obdrží kód, který jim tuto loď odemkne i v samotné hře.

Česká herní firma Warhorse Studios, která se proslavila středověkou hrou Kingdom Come: Deliverance, zveřejnila na Printables model hlavního protagonisty hry.

A v neposlední řadě, modely ze svých her Arma 3, DayZ a Ylands přispěli i další čeští vývojáři ze společnosti Bohemia Interactive.

„Žádná jiná platforma pro sdílení modelů nás nenadchla víc, než Printables. Možná je to díky nasazení týmu nebo vizi, která za projektem stojí, ale ať už je to jakkoliv, jsme si jisti jednou věcí – Printables je platforma, na kterou jsme dlouho čekali,” uvedl Matteo Costa, marketingový stratég společnosti Cooler Master.

Printables.com provozuje přímo Prusa Research a jde jednu z nejpopulárnějších databází kvalitních 3D modelů na světě. Všechny modely jsou zde k dispozici zdarma a kdokoliv si je tak může stáhnout a vytisknout.

Díky tomu zde mohou firmy nabízet například náhradní díly, které si pak zákazník vytiskne sám doma a výrobce tak ušetří náklady za dopravu i za správu skladových zásob. Firmy tak mohou mnohem jednodušeji podporovat iniciativu right-to-repair (právo na opravu).

Kromě náhradních dílů mohou zúčastněné firmy nabídnout svým zákazníkům a fanouškům i příslušenství nebo modifikace pro své výrobky.

Výhodou 3D tisku je snadná přizpůsobitelnost modelů a před spotřebiteli se tak otevírají obrovské možnosti jak své věci upravit na míru nebo jim vtisknout trochu osobnější punc.

Pro fanoušky populárních her a filmů pak mohou firmy vytvářet oficiální fanouškovské modely jako jsou figurky, kostýmy nebo rekvizity pro cosplay.

3D tiskařská komunita již na stránky Printables.com nahrála desítky tisíc náhradních dílů, doplňků a fanouškovských modelů.

Firmy, se kterými Prusa Research uzavřela partnerství, mají možnost tyto komunitní modely zvýraznit na svých profilech a doporučit je tak dalším zákazníkům.

Prusa Research chce v budoucnu rovněž, ve spolupráci se svými partnery, začít pořádat designerské soutěže spojené s populárními značkami a výrobky.

Prusa Research byla založena v roce 2012 a patří mezi největší výrobce stolních 3D tiskáren na světě.

Její zakladatel Josef Průša byl vyhlášen EY Podnikatelem roku 2021 pro Českou republiku a umístil se mezi 30 nejnadějnějšími mladými podnikateli v žebříčku Forbes Europe 30 under 30. (pel)