Rada EU přijala rozhodnutí o požadavcích na kompenzaci emisí z letecké dopravy, program CORSIA. (Ilustrační foto: MPO)

Rada EU přijala rozhodnutí o oznámení kompenzačních požadavků podle programu CORSIA (program kompenzace a snižování emisí oxidu uhličitého v mezinárodním civilním letectví), jehož cílem je přispět k plnění celosvětových ambiciózních cílů v oblasti klimatické neutrality.

Informovalo o tom MPO.

Program CORSIA je celosvětový program pro snižování emisí CO2 v mezinárodním civilním letectví, který Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) přijala v roce 2018, přičemž členské státy EU se zavázaly, že se do něj zapojí již v pilotní fázi, která byla zahájena v lednu 2021.

Dnes přijaté rozhodnutí umožňuje členským státům plnit jejich první roční povinnost oznamovat provozovatelům se sídlem v Unii jejich kompenzační požadavky podle programu CORSIA a v souladu s jejich mezinárodními závazky v rámci organizace ICAO.

„EU nyní zavede program s požadavky na kompenzaci emisí uhlíku, který nás přiblíží k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Boj proti změně klimatu je kolektivní a globální odpovědností a EU plně podporuje mnohostranné úsilí organizace ICAO snížit dopad mezinárodní letecké dopravy na klima,“ uvedl Martin Kupka (ODS), ministr dopravy České republiky.

Další povinnosti vyplývající z programu CORSIA jsou v právu EU provedeny prostřednictvím revize systému obchodování s emisemi (ETS) v letecké dopravě.

Tato revize je předmětem jiného návrhu Komise. Rada a Parlament nedávno dosáhly ohledně návrhu předběžné politické dohody. Tyto iniciativy jsou součástí ekologické transformace a jejich cílem je omezit dopad mezinárodní letecké dopravy na klima.

Rozhodnutí o programu CORSIA umožní členským státům dostát jejich mezinárodním závazkům a plnit jejich oznamovací povinnosti v souladu s pravidly stanovenými organizací ICAO, dokud spolunormotvůrci nepřijmou nová pravidla v rámci revize systému obchodování s emisemi v letecké dopravě a tato pravidla nebudou provedena v právu členských států. (pel)