K sdílené síti bankomatů Komerční banky a MONETA Money Bank se připojí Air Bank a UniCredit Bank. (Ilustrační foto)

Spolupráci v oblasti sdílení bankomatů na území České republiky zahájila Komerční banka s MONETA Money Bank v červnu letošního roku. Od 1. února 2023 se ke spolupráci připojí také Air Bank a UniCredit Bank. Cílem všech zúčastněných je zvýšit dostupnost hotovostních služeb pro klienty a současně akcelerovat aktivity v zájmu udržitelného rozvoje. Sdílení bankomatových sítí získalo v soutěži Hospodářských novin cenu Bankovní inovátor 2022.

Klienti Komerční banky, MONETA Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank budou moci od 1. února 2023 vybírat hotovost ve sdílených bankomatových sítích za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.

Celý projekt sdílení bankomatů zahrnuje vedle okamžitých benefitů pro klienty také využití stávajících duplicitních bankomatů v nových lokalitách, kde zúčastněné banky své hotovostní služby zatím nenabízejí.

„Připojili jsme se k síti sdílených bankomatů, abychom byli ještě blíže našim klientům a jednoduše dostupní všem. Společně s Komerční bankou, Monetou Money Bank či Air Bank se chováme zodpovědně k našemu životnímu prostředí a omezíme bankomaty v lokalitách, kde jich je celá řada. A naopak umístíme bankomaty do míst, kde klientům chybí a ekonomicky to dosud nebylo smysluplné,“ řekl Jakub Dusílek, generální ředitel UniCredit Bank.

Sdílení vybrané bankovní infrastruktury bude mít velmi pozitivní vliv na klientský zážitek a současně povede ke snížení spotřeby energií i dalších nákladů nutných k provozování oddělených bankomatových sítí.

Realizace tohoto projektu se projeví také ve snížení uhlíkové stopy zapojených bank. (pel)