Sberbank CZ podepsala smlouvu o prodeji úvěrového portfolia s Českou spořitelnou. (Ilustrační foto)

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 mld. Kč. V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku je předpoklad, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023, informovala firma.

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová na základě podpisu smlouvy o smlouvě budoucí ze dne 7. listopadu podepsala s Českou spořitelnou kupní smlouvu na koupi úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliard korun.

„Insolvence Sberbank CZ je vzhledem k finančnímu objemu a počtu věřitelů jednou z největších insolvencí v historii České republiky. Podpis kupní smlouvy s Českou spořitelnou je skvělou zprávou pro všechny věřitele Sberbank CZ,“ uvedla Lužová, insolvenční správce Sberbank CZ, a.s. v likvidaci.

V pátek 9. prosince byla Sberbank CZ prodloužena výjimka ze sankcí americkým OFAC vůči ruským firmám, která měla vypršet 12. prosince, do 31. 1. 2023. OFAC tak vyhověl žádosti insolvenční správkyně na základě učiněných kroků, které podnikla při prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ.

S prodejem již souhlasil věřitelský výbor, Česká národní banka (ČNB) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) a v úterý 13. prosince vše stvrdil svým souhlasem také insolvenční soud.

„Chtěla bych velmi ocenit odpovědný a profesionální přístup ze strany České spořitelny a také podporu řádného věřitelského výboru. Bez součinnosti všech zúčastněných stran včetně dotčených orgánů státní správy a insolvenčního soudu by nebylo možné v tak rychlém časovém sledu tuto obří transakci uskutečnit.“

„Pokud se nám podaří vypořádat transakci s Českou spořitelnou, očekávám, že se insolvence Sberbank CZ stane nejúspěšnější a nerychlejší velkou insolvencí v historii české justice,“ řekla Lužová.

Kupní smlouva s Českou spořitelnou bude po podpisu zveřejněna v insolvenčním rejstříku a tím započne tříměsíční lhůta, ve které mohou věřitelé Sberbank CZ napadnout platnost kupní smlouvy. Po uplynutí této tříměsíční lhůty může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ uhrazeny.

„Dnešní podpis kupní smlouvy tedy znamená, že kupní cena bude v případě hladkého průběhu bez námitek věřitelů uhrazena na konci března 2023 a já pevně věřím, že převládne odpovědný přístup a zdravý rozum a nikdo nebude tento prodej napadat. Po úhradě kupní ceny bude zahájena migrace klientů Sberbank CZ do portfolia České spořitelny,“ dodala Lužová.

V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku je předpoklad, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023. Částečný rozvrh je ze zákona možné provést, pokud to umožňuje stav majetkové podstaty, což by mělo splnit vypořádání obchodu s Českou spořitelnou.

Celkový rozvrh bude možné učinit až na konci insolvenčního řízení po vyhotovení konečné zprávy.

Kupní cena úvěrového portfolia činí 41 053 000 000 korun. Nabídnutá kupní cena vychází z nabídkového řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat k 100% uspokojení věřitelů v první skupině (GSFT), 100% uspokojení věřitelů v druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností k více než 90% uspokojení věřitelů ve třetí skupině (kraje, města, obce a velké společnosti).

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se zatím stále nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud na účty vedené u Sberbank CZ a řešit své klientské záležitosti se Sberbank CZ.

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem, uvedla banka.