Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přemýšlí o nákupu největších zásobníků zemního plynu v Česku od RWE. (Ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přemýšlí o nákupu největších zásobníků zemního plynu v Česku od RWE. Stát na to chce získat dotaci z Evropské unie (EU). Zařízení vlastní v tuzemsku firma RWE Gas Storage z německé skupiny RWE.

Informoval o tom Radiožurnál.

Resort nákup zásobníků v minulých týdnech nově doplnil mezi projekty, kterými chce posílit energetickou infrastrukturu, a tím i bezpečnost země. Na takové projekty může čerpat peníze z Evropské unie v rámci programu RePowerEU.

Úřad chce na zásobníky žádat o sumu 7,5 miliardy korun.

Jak připomněl server, už dříve šéf resortu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že bude chtít z fondu RePowerEU získat 8 miliard korun na výstavbu nového česko-polského plynovodu Stork 2, který by umožnil zčásti nahradit dovozy plynu z Ruska.

Firma RWE Gas Storage v Česku provozuje celkem šest podzemních zásobníků, což je většina těchto zařízení v zemi. Skladovat se v nich dá 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což představuje zhruba třetinu roční spotřeby v Česku. V zimě by to vystačilo asi na dva měsíce. (pel)