Buffettova firma Berkshire Hathaway koupila podíl v tchajwanském výrobci čipů TSMC. (Ilustrační foto)

Miliardář Warren Buffett vsadil na čipy. Jeho americká společnost Berkshire Hathaway koupila podíl v tchajwanském výrobci čipů TSMC za více než 4,1 miliardy dolarů (96 miliard korun). Zpráva poslala akcie TSMC nahoru. 

Berkshire oznámila, že vlastní asi 60,1 milionu amerických depozitních akcií (ADS) společnosti Taiwan Semiconductor.

Zveřejnila také nové, menší podíly v americké společnosti vyrábějící stavební materiály Louisiana-Pacific a ve firmě Jefferies Financial Group, která se zabývá finančními službami.

Buffett přitom jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem. Tvrdí, že nechce investovat do podniků, kterým plně nerozumí. Tento postoj se však v posledních letech změnil a stále větší část investic své společnosti věnoval technologickému sektoru.

Společnost TSMC se navíc ukázala jako strategicky důležitý hráč v době, kdy se USA a Čína střetly o vedoucí postavení v globálním technologickém průmyslu.

Nejcennější tchajwanská společnost má výrobní schopnosti, aby mohla vyrábět ty nejpokročilejší čipy na světě, které napomáhají rozvoji budoucích komerčních odvětví, jako jsou elektromobilita či umělá inteligence. (pel)