Hypotéky v Česku v říjnu 2022 opět zdražily. Úroková sazba vzrostla na 5,86 procenta. (Ilustrační foto)

Hypotéky v Česku v říjnu 2022 opět zdražily. Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték vzrostla na 5,86 procenta ze zářijových 5,83 procenta. Průměrná sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních 20 let.

Ukázala to statistika České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 7,21 miliardy korun, což je jen mírně nad zářijovou hodnotou 7,16 miliardy korun.

Z meziměsíčního pohledu tak objem poskytnutých hypoték vesměs stagnoval poté, co ve třech předešlých měsících zaznamenal dvouciferný propad. Aktivita na hypotečním trhu tak zůstává utlumená a meziroční dynamika setrvává v propadu o 82 procent stejně jako v září.

Za celý letošní rok, tj. od ledna do října, propadla aktivita na hypotečním trhu o 60 procent.

„Hypoteční trh pokračuje ve stagnaci a pro další období nelze předpokládat změnu směru. Na realitním trhu pokračuje ochlazování, jež je podle očekávání způsobeno růstem úrokových sazeb, respektive cenovou nedostupností rezidenčních nemovitostí a kromě jiného i omezujícími opatřeními regulátora,“ řekl Filip Beneš, manažer hypoték UniCredit Bank.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v říjnu dosáhl 6,07 miliardy korun ze zářijových 5,99 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) dosáhl 1,15 miliardy korun.

Objem poskytnutých hypoték meziměsíčně stagnoval, což platí také pro počet nově poskytnutých hypoték. Těch se v říjnu poskytlo 2 100, tzn. jen o 50 více než v září. Průměrný měsíční počet v první polovině letošního roku byl přitom 6 tisíc a loni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Od začátku letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o polovinu.

„Při zohlednění růstu cen nemovitostí vyžadujících vyšší hypotéku by reálný propad poskytnutých hypoték byl ještě významnější. Příčiny současného stavu od velikosti úrokových sazeb, po regulatorní pravidla či vývoj cen nemovitostí však zatím nenaznačují, že by se měla situace v dohledné době začít zlepšovat,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v říjnu dále mírně vzrostla na 5,86 procenta z 5,83 procenta v září.

Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

„Na úrokové sazby hypoték má vliv několik faktorů, které ovlivňují jejich výslednou cenu, tedy nejen základní sazba zveřejňovaná ČNB, která zůstala nyní nezměněna. Bankám rostou náklady na pořízení zdrojů a to může mít vliv na úrokové sazby pro hypoteční úvěry v následujícím období. Nepředpokládáme však výraznější výkyvy“, řekla Soňa Holíková, manažerka pro hypoteční úvěry mBank.

Průměrná výše hypotéky se říjnu dostala mírně pod hranici 2,9 milionu korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit.

Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu minulého roku a činila 3,46 milionu korun, od té doby postupně mírně klesá. (pel)