Farmaceutická společnost ztratila miliardy propadem akcií kvůli Muskovým chaotickým změnám na Twitteru. (Ilustrační foto)

Farmaceutická společnost Eli Lilly ztratila miliardy dolarů propadem akcií kvůli Muskovým změnám na Twitteru. Zpoplatnění ověřovací modré fajfky způsobilo zmatky a chaos. Na Twitteru totiž vznikla falešná stránka Eli Lilly, která pomocí předplatného získala ověření, a poškodila tak skutečnou firmu. 

Není ve vedení tak dlouho, ale Elon Musk se již setkal s několika problémy v rámci platformy Twitter, kterou nedávno získal. Pokud bylo rozhodnutí magnáta propustit téměř polovinu zaměstnanců považováno za kontroverzní, pak návrh na zpoplatnění ověření na Twitteru s měsíčním předplatným bylo považováno za „umíráček“.

Funkce modré ikonky s fajfkou, která má zaručovat, že účet skutečně patří dané osobě, společnosti či instituci, byla doposud zdarma.

Majitel Tesly a SpaceX zůstal pevný ve své představě účtovat si za ověření 7,99 dolaru měsíčně (cca 190 korun). Zároveň se ale zrušil samotný ověřovací proces, takže za malý poplatek se mohl na Twitteru kdokoliv vydávat za kohokoliv. To vcelku očekávatelně vyvolalo zmatky.

Musk tak nedomyslel, co se stane s jednou z největších farmaceutických společností světa.

Akcie Eli Lilly se za jediný den propadly, a to vše kvůli falešnému „ověřenému“ účtu.

„S nadšením oznamujeme, že inzulín je nyní zdarma,“ zněl příspěvek z falešného účtu Eli Lilly , který si zakoupil modrou ověřovací značku pomocí Muskova nové možnosti předplatného Twitter Blue.

Jediným tweetem tak akcie farmaceutické společnosti Eli Lilly spadly během jediného dne přes 15 miliard dolarů (353,3 miliardy korun).

Eli Lilly se následně za zavádějící zprávy související s inzulinem omluvila.

Eli Lilly nebyla jedinou obětí Muskova nápadu. Falešný Lebron James byl schopen zakoupit ověření a zveřejnit falešné zprávy, zatímco něco podobného se stalo se zbrojní společností Lockheed Martin. V drsnějším příkladu falešný účet George W. Bushe uvedl, že mu „chybělo zabíjení Iráčanů“. (pel)