ČEZ ESCO vybudovala pod Beskydami unikátní halu, onsemi díky tomu 16x zvýší produkci speciálních čipů.

Společnost EP Rožnov, člen skupiny ČEZ ESCO, kompletně zrekonstruovala v rekordně krátké době čtyř měsíců starý nevyužitý objekt na čisté prostory pro umístění nové výroby polovodičových desek karbidu křemíku, které se v podobě čipů používají k efektivnímu využití elektrické energie v elektromobilech, solárních panelech nebo cloudových aplikacích. Kapacita výroby čipů v onsemi se díky tomu zvýší 16krát, což do regionu přinese 200 nových pracovních míst.

Americká společnost onsemi, která EP Rožnov zakázku zadala, přitom kladla mimořádný důraz právě na rychlost a především kvalitu. Výroba čipů totiž vyžaduje dodržení speciálních podmínek – absolutně čisté prostory, ale také správné nastavení teploty, vlhkosti i tlaku a použití přesně zadaných materiálů.

„onsemi je ve svém oboru světovou špičkou, čipy z Rožnova zná celý svět a tohle je pro nás opravdu prestižní zakázka. Čipů je nedostatek a my v ČEZ ESCO jsme moc rádi, že můžeme našim kolegům v automobilovém průmyslu pomoct,“ řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„S onsemi spolupracujeme dlouhodobě, takže požadavky na maximální preciznost a dodržení všech speciálních podmínek souvisejících s výstavbou objektu na výrobou čipů pro nás už jsou samozřejmostí. Velkou výzvou ale tentokrát byla extrémně krátká dodací lhůta. Na realizaci stavební části jsme měli čtyři měsíce, takže bylo nutné veškeré práce organizovat a realizovat s maximálním nasazením,“ doplnil generální ředitel a předseda představenstva EP Rožnov Pavel Scholz.

Rekonstrukce objektu zahrnovala kromě kompletní přípravy projektu a realizace stavby také vybudování infrastruktury, která zajistí dosažení přísných parametrů pro čisté prostory, od přívodu vzduchu, chlazení a topení pro úpravu vzduchu přes technologické odsávání z výroby až po silnoproudé rozvody a systémy měření a regulace, které zajišťují neustálý monitoring dodržování parametrů čistých prostor.

„Součástí zakázky bylo i statické zajištění objektu, a to stažením železobetonových vazníků střechy pomocí předepjatých lan,“ popsal Pavel Scholz rozsah prací.


EP Rožnov je lídrem v oblasti projektování a realizace čistých prostor. Historicky první projekt čistých prostor a první výpočetní centrum v Československu navrhl v roce 1968 předchůdce dnešní společnosti, projekční středisko Tesly Rožnov (vzniklo v roce 1959).

EP Rožnov patří k úzkému počtu firem v České republice, které zpracovávají projektovou dokumentaci kompletně v 3D modelech v systému BIM.

Společnost má stabilní tým více než 150 zaměstnanců a díky jejich zkušenostem a znalostem řeší čisté prostory komplexně a umí provádět rekonstrukce a rozšiřování výrobních kapacit bez přerušení výrobních procesů zákazníka.

EP Rožnov realizuje zakázky v elektrotechnickém, automobilovém, optickém a farmaceutickém průmyslu, ve výrobě zdravotnické techniky, dále v oblasti vědy a výzkumu nebo ve zdravotnictví. 

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce.

Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren.

ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má cca 2000 zaměstnanců.

Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, CAPEXUS, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, ENESA, EP Rožnov, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort.