Společnost NWT podnikající s dodávkami energií, ve stavebnictví nebo zemědělství na sebe podala insolvenční návrh. (Ilustrační foto)

Společnost NWT podnikající s dodávkami energií, ve stavebnictví nebo zemědělství na sebe podala insolvenční návrh. Podnik z Hulína na Kroměřížsku dluží 460 milionů korun. Do platební neschopnosti se firma dostala kvůli krizi na evropském energetickém trhu.

„Rozhodnutí vyhlásit úpadek je v souladu se zákonnou povinností představenstva chovat se jako řádný hospodář v situaci, kdy společnost není schopna nadále splácet své závazky. Cílem je restrukturalizovat společnost tak, aby životaschopné projekty nadále pokračovaly, zaměstnanost byla pokud možno zachována a věřitelé mohli být v co nejvyšší míře postupně uspokojeni,“ uvedl podnik na webu.

Společnost NWT v uplynulých týdnech vedla jednání se strategickými investory o jejich vstupu do společnosti a v těchto jednáních bude i nadále pokračovat.

I po podání insolvenčního návrhu bude NWT a.s. nadále provozovat svou podnikatelskou činnost v souladu s právními předpisy a plnit smlouvy i ujednání se zákazníky a dodavateli dle právních předpisů. Většina zákazníků nebude podáním insolvenčního návrhu nijak dotčena.

Podnik dodával teplo městské teplárně v Břeclavi a také ve Vrbně pod Pradědem. Nedávno jednostranně ukončila dodávky plynu oběma městům, kvůli čemuž se části jejich obyvatel násobně zvýší cena tepla.

NWT má přes 200 zaměstnanců. V rámci reorganizace se společnost bude snažit nalézt pro zaměstnance pozice v divizích, které zůstanou zachovány.

Společnost již také požádala o součinnost Úřad práce ve Zlíně při hledání práce pro zaměstnance působící v projektech, které budou utlumeny.

NWT působí na trhu od roku 1992 a doposud fungovala úspěšně. Do platební neschopnosti se společnost dostala kvůli krizi na evropském energetickém trhu, kdy důsledkem válečného konfliktu na Ukrajině a následným sankcím došlo k přerušení většiny do té doby fungujících obchodních i dopravních plynových tras.

Enormní nárůst ceny plynu v tak krátkém čase přivedl společnost NWT a.s. do ekonomických potíží a stávající situace, kdy společnost ekonomické ztráty vykrývala z vlastních zdrojů, je nadále neudržitelná. (pel)