Export vojenského materiálu z Česka na Ukrajinu se letos už vyšplhal na 47 miliard korun. (Ilustrační foto)

Export vojenského materiálu z Česka na Ukrajinu se letos už vyšplhal na 47 miliard korun. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Česká vláda zatím poskytla Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi, vojenskou pomoc za 4,2 miliardy korun.

První pomoc Ukrajině vláda ČR schválila už dva dny po vypuknutí útoku 26. února. Dosud ČR dodala materiál v hodnotě 4,2 miliard korun a Česko je nyní mezi pěti největšími podporovateli Kyjeva.

Podle ministryně obrany stojí za současnými úspěchy ukrajinských vojáků i technika a materiál z České republiky.

„Ukazuje se, že cesta, kterou jsme zvolili, je jednoznačně správná. Kromě postupu ukrajinské armády nám také zajistila respekt a uznání našich západních spojenců,“ prohlásila s odkazem na vojenskou podporu ve výši 106 milionů dolarů, kterou ČR dostane od USA.

Podle ministryně Černochové české firmy vyrábějí a dodávají životně důležitý materiál a mnoho z nich poskytlo ukrajinské straně velkorysé dary.

„Děkuji českým firmám za to, že pomáhaly a nadále pomáhají,“ zdůraznila.

O jaký materiál konkrétně jde, nechtěli zástupci českého obranného průmyslu z bezpečnostních důvodů komentovat. Podle ministryně jde o těžkou techniku, krátké i dlouhé palné zbraně nebo munici.

I v souvislosti s konfliktem na Ukrajině se proto očekává, že hodnoty vývozu budou letos rekordní.

Export českého vojenského materiálu do této země by měl přesáhnout hodnotu 40 miliard korun, minulý rok to bylo 14 miliard. (pel)