Evropská komise (EK) po šesti letech zrušila vyšetřování Českých drah (ČD). (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) po šesti letech zrušila vyšetřování Českých drah (ČD). Evropský úřad pro hospodářskou soutěž nenašel důkazy, že by dopravce jezdil za údajně podnákladové ceny na trase Praha-Ostrava. Na České dráhy si původně stěžoval RegioJet, který byl prvním jejich přímým konkurentem na zmiňované trase. 

„Po pečlivém posouzení všech relevantních důkazů, včetně informací obdržených od ČD, dospěla Komise k závěru, že důkazy nepotvrdily její původní obavy, a proto se rozhodla ukončit vyšetřování,“ uvedla EK v prohlášení.

„Skvělá zpráva pro ČD. Dnes jsme od EK obdrželi rozhodnutí v kauze údajně podnákladových cen na lince Praha-Ostrava. Tvrzené protisoutěžní jednání, ke kterému mělo dojít ze strany ČD, nebylo shledáno opodstatněným. Velké zadostiučinění po letech vleklé kauzy,“ okomentoval na Twitteru předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Komise nicméně nadále prošetřuje jinou kauzu Českých drah, ve které figuruje i rakouský národní dopravce Österreichische Bundesbahnen.

Komise zejména zastává předběžný názor, že ČD a ÖBB se dohodly na ztížení přístupu společnosti RegioJet k použitým vozům ÖBB pro dálkovou osobní dopravu.

Aby společnost RegioJet nemohla tyto vozy získat, měly České dráhy a ÖBB koordinovat své kroky s cílem bojkotovat prodej použitých vozů ÖBB společnosti RegioJet. (pel)