Žaloba, kterou podal holding Agrofert na Evropský parlament kvůli přístupu k dokumentům, byla Tribunálem Evropské unie zamítnuta. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Tribunál Evropské unie smetl žalobu holdingu Agrofert na europarlament ze stolu. Podnik nemá nárok na informace o střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert se domáhal poskytnutí závěrečné auditní zprávy Evropské komise (EK) a dopisu, který kvůli střetu zájmů poslala Babišovi. 

Spor se týkal dokumentů, kvůli kterým v roce 2020 europoslanci schválili rezoluci kritizující Babišův střet zájmů.

České orgány také rezoluce vyzývala k ochraně evropského rozpočtu. Firma tvrdila, že jejich zpřístupnění je ve veřejném zájmu, což ale parlament odmítl.

Soudci v Lucemburku dospěli k závěru, že část auditní zprávy už zveřejnila Evropská komise, a firma tedy nemá důvod žádat o její poskytnutí parlament.

Podle finální auditní zprávy EK neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože expremiér Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako bývalý premiér měl zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích. (pel)