Křetínského EPH odkoupí od Francouzů paroplynovou elektrárnu Sloe v Nizozemsku. (Ilustrační foto)

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského plánuje odkoupit paroplynovou elektrárnu Sloe v Nizozemsku od francouzské energetické společnosti EDF. Podrobnosti dohody strany nezveřejnily.

„Transakce je součástí programu EDF na prodej majetku za tři miliardy eur. Její uzavření podléhá obvyklým regulačním povolením,“ uvedla francouzská firma, nad kterou má s 84procentním podílem kontrolu francouzský stát.

Společnost Sloe Centrale Holding B.V. vlastní a provozuje moderní plynovou elektrárnu Sloe nacházející se v nizozemské provincii Zeeland s instalovaným výkonem 870 MW.

Touto akvizicí EPH vstupuje na nizozemský energetický trh.

„Jsme velmi potěšeni touto příležitostí nabídnout velkoobchodním aktivitám PZEM novou budoucnost a vnímáme tuto společnost jako důležitý odrazový můstek pro další expanzi na nizozemském trhu,“ uvedl Jan Špringl, generální ředitel EP Power Europe.

„Tímto způsobem jsme schopni poskytnout pro strategii našich akcionářů další prostředky. Důležitou podmínkou představenstva bylo najít stranu, která odpovídá plánům společnosti, a zdá se, že s EPH jsme ji našli,“ řekl Frank Verhagen, generální ředitel společnosti PZEM.

„Společnost PZEM prošla komplexním procesem rozhodování, než dospěla k tomuto stanovisku, které zároveň koresponduje s firemní strategií. Byl to pečlivý proces a my jako dozorčí rada jsme tomuto řešení velmi nakloněni,“ dodal Gerard van Harten, předseda dozorčí rady společnosti PZEM.

Francouzská vláda už v červenci avizovala, že nad EDF převezme plnou kontrolu, aby firmě pomohla financovat rozsáhlé investice do opravy reaktorů a výstavby nových.

Paříž uvedla, že zestátnění EDF, které vládu přijde na 9,7 miliardy eur (bezmála 239 miliard korun), zvýší bezpečnost jejích energetických rezerv. (pel)