Vodafone v aktuální akci motivuje zákazníky k recyklaci. Za vysloužilý telefon dá lidem slevu až 2 tisíce korun na nový. (Ilustrační foto: Vodafone)

Vodafone se snaží akcí „Přines starý, dostaneš slevu na nový“ motivovat zákazníky k recyklaci. Každý, kdo svůj vysloužilý telefon odevzdá na pobočce od 1. do 15. září 2022, získá slevu na nákup nového zařízení až do výše 2 tisíce korun. Peníze z recyklace následně poputují na podporu společensky prospěšných projektů Nadace Vodafone, jako jsou například aplikace Záchranka nebo Bright Sky.

Na podzim minulého roku spustil Vodafone podobnou akci s názvem Eco pátek, jejímž prostřednictvím se podařilo zrecyklovat stovky vysloužilých telefonů.

Na ni se nyní rozhodl navázat a opětovně nabídnout zákazníkům možnost odměny za šetrnější přístup k planetě.

Aktuální akce je určena pro každého bez ohledu na to, u jakého je operátora a v jakém stavu vysloužilý mobil odevzdá.

Slevu až dva tisíce korun je poté možné využít na všechny chytré telefony, které má Vodafone v aktuální nabídce. Výše slevy je odstupňovaná podle toho, na jaký model ji zájemce hodlá uplatnit.

Při nákupu telefonu Samsung Galaxy S22 128 GB ušetří celé 2 tisíce korun, finální cena po slevě tedy bude 20 401 korun. O tisíc korun levněji pak nový telefon nakoupí každý, kdo si vybere Samsung A53 (cena po uplatnění slevy je 8 901 korun) nebo jiný model se standardní cenou přesahující 10 tisíc korun.

Na všechny ostatní modely pak lze uplatnit slevu ve výši 500 korun. Více informací o podmínkách akce je k dispozici na webových stránkách.

„Zákazníky podporujeme v recyklaci vysloužilého elektrozařízení celoročně – nepotřebná zařízení mohou v našich prodejnách vracet už od roku 2005 a my prostřednictvím partnerů zajišťujeme jehich další využití. Nyní ovšem nabízíme možnost získat kromě dobrého pocitu i hmatatelnou odměnu v podobě slevy na nový telefon,“ řekla Zuzana Holá, ředitelka komunikace a udržitelnosti Vodafonu.

„Každý, kdo své nepotřebné zařízení odevzdá k recyklaci na pobočce Vodafonu, přitom přispívá kromě ochrany planety i další dobré věci. Peníze z recyklace totiž putují na podporu společensky prospěšných projektů Nadace Vodafone, například aplikace Záchranka, Echo nebo Bright Sky, která pomáhá obětem domácího násilí,“ dodala Holá.

Pomáháme zákazníkům šetřit přírodu

Když telefon doslouží úplně, je recyklace ideálním řešením. I při koupi nového telefonu však lze zohlednit ekologické hledisko.

Vodafone již před časem zavedl  Eco Rating, tedy nezávislý systém hodnocení dopadu telefonů na životní prostředí, kde je možné sledovat jednotlivé parametry, jako je třeba životnost nebo opravitelnost.

„Díky Eco Ratingu je možné jednotlivé mobily porovnat mezi sebou a dát každému, komu není stav naší planety lhostejný, možnost vybrat si telefon v souladu s jeho přesvědčením a životními hodnotami,“ vysvětlila Holá.

V kampani #SwitchToGreen pak Vodafone radí všem uživatelům mobilních telefonů, jak pomocí drobných změn uživatelského chování docílit co největší úspory energie i uhlíkových emisí.

Udržitelnost je ve Vodafonu důležitým tématem nejen směrem k zákazníkům, ale také ve vnitřním fungování společnosti.

Vodafone nakupuje 100 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů už od roku 2011 a postupně snižuje emise skleníkových plynů ze svého vlastního provozu.

Zavedl také povinná kritéria, která nyní hodnotí dodavatele i z hlediska jejich přístupu k udržitelnosti a odpovědnému podnikání. Díky těmto krokům chce Vodafone dosáhnout nejpozději v roce 2040 uhlíkové neutrality. (pel)