Klienti ČSOB Stavební spořitelny mohou financovat bydlení za pomocí nezajištěného meziúvěru na úsporné bydlení. (Ilustrační foto)

Skupina ČSOB dále rozšiřuje portfolio úsporných produktů, kterými chce své klienty motivovat k udržitelnosti. Nově tak mohou klienti ČSOB Stavební spořitelny financovat bydlení za pomocí nezajištěného meziúvěru na úsporné bydlení.

Nový nezajištěný meziúvěr na úsporné bydlení lze využít na výstavbu nebo rekonstrukci. Úvěr bez zajištění lze čerpat až do výše 1,5 milionů korun, klienti zároveň mohou dosáhnout na prémii vyplácenou na související stavebko ve výši 0,05 % cílové částky čtvrtletně.

Při úvěru 1,5 milionu korun to představuje prémii 3000 korun za rok. Prémie bude vyplácena po celou dobu trvání meziúvěru.

Rozhodnutí rozšířit portfolio produktů zaměřených na úsporné bydlení je i reakcí na aktuální situaci na energetickém trhu a vysoké ceny energií. I přes vyšší počáteční investici se totiž finance vložené do úsporného bydlení vrátí za několik let.

„Lidé se překlenovacím úvěrům často vyhýbají a čekají na shromáždění dostatečného množství vlastních finančních prostředků. Kdyby ovšem díky meziúvěru dříve přešli na úsporné bydlení, finanční rozdíl by pocítili téměř okamžitě. Úspory za energie by například po rekonstrukci staršího rodinného domu mohly být vyšší než měsíční splátka úvěru,“ zdůraznil Vlastimil Nigrin, člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Energeticky úsporné bydlení se vyplácí

Úsporné bydlení má vliv nejenom na životní prostředí, ale i na peněženky vlastníků nemovitostí. Může se zdát, že investice do ekologického domu, bytu či vybavení je vysoká, návratnost je ale s rostoucími cenami stále rychlejší, v řádu měsíců či jednotek let.

Výhodou nezajištěného meziúvěru na úsporné bydlení je i to, že se může kombinovat s dotacemi na úsporné bydlení.

„Jednoduše tak lze investovat nejen do rekonstrukce domu, ale třeba i do úsporné technologie jako jsou fotovoltaické panely nebo tepelná čerpadla.“

„Pokud navíc klienti zkombinují prostředky z úsporného meziúvěru a získají dotaci například z programu Nová zelená úsporám, mohou bezplatně využít mimořádné splátky až do výše přidělené dotace. Ta se často pohybuje i ve statisícových částkách,“ dodal Nigrin.

Nezajištěný meziúvěr na úsporné bydlení tak doplňuje dosavadní produktovou řadu skupiny ČSOB. Tu tvoří Hypotéka na úsporné bydlení, zajištěný Meziúvěr na úsporné bydlení od ČSOB Stavební spořitelny a Půjčka na úsporné bydlení určené pro financování moderních úsporných technologií. (sfr)