USA oznámily největší vojenskou pomoc Kyjevu od začátku války v přepočtu za 74 mld. Kč. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Americký prezident Joe Biden v Den nezávislosti Ukrajiny oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši téměř tří miliard dolarů (v přepočtu cca 74 miliard korun). Jde o nejvyšší částku americké pomoci Kyjevu od začátku války. Až dosud USA bojující Ukrajině poskytly pomoc za celkem více než 10 miliard dolarů.

„Spojené státy jsou odhodlány podporovat Ukrajince, kteří dál brání svou suverenitu. V rámci tohoto závazku mám tu čest oznámit náš dosud největší díl bezpečnostní pomoci: zbraně a vybavení za téměř 2,98 miliardy dolarů, které budou poskytnuty prostřednictvím iniciativy bezpečnostní pomoci Ukrajině,“ informoval prezident Biden.

Tato částka má Ukrajině umožnit získat letecké obranné systémy, dělostřeleckou techniku a munici, bezpilotní letecké systémy a radary. To jí pomůže se i nadále bránit v konfliktu s Ruskem.

„Šest měsíců neochabujících útoků pouze posílilo v Ukrajincích hrdost, víru v jejich zem a 31 let nezávislosti,“ uvedl Biden v prohlášení.

USA dosud posílaly na Ukrajinu zbraně a munici, jimiž disponovala americká armáda, a proto mohly být dodány v reálném čase.

Nově oznámená vojenská pomoc má zahrnovat spíše vybavení armády pro další léta a dodávky, které se na Ukrajinu dostanou nejspíš až za rok nebo za dva.

Česká republika dosud poslala na Ukrajinu vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě přes 3,7 miliardy korun. Na Ukrajinu poslala ČR dělostřeleckou munici, ruční zbraně, zdravotnický materiál či prostředky protivzdušné obrany. Většina materiálu ze skladů ministerstva byla sovětského původu. (sfr)