Ford testuje revoluční technologii světlometů: promítá navigační pokyny na silnici a pomáhá tím řidičům sledovat silnici.

Automobilka Ford zkouší revoluční „promítací“ technologii světlometů, která pomáhá řidičům sledovat silnici. Průhledové neboli „head-up“ displeje již nějakou dobu pomáhají řidičům soustředit se na cestu před sebou. Nyní však inženýři Fordu zkoušejí novou technologii světlometů, která by mohla přispět k tomu, aby řidiči nepřestali sledovat prostor před vozem.

Nová technologie dokáže promítat na silnici navigační pokyny, rychlostní omezení nebo informace o počasí, takže řidič nemá důvod spouštět zrak ze silnice.

„To, co začalo jako hraní si s projektorovým světlem a prázdnou zdí, by mohlo posunout světelné technologie na zcela novou úroveň.“

„Nyní je tu potenciál udělat mnohem víc než jen osvítit silnici před vozem. Řidič by mohl získávat důležité informace, aniž by musel spustit oči ze silnice,“ uvedla automobilka Ford ve zprávě.

Noční doba může být pro řízení rizikovější. Například ve Velké Británii dochází ke 40 procentům nehod za tmy, přestože za volantem sedí mnohem méně lidí než ve dne. Riziko se zvyšuje vždy, když řidič spustí oči ze silnice.

Vozidlo jedoucí rychlostí 90 km/h urazí za sekundu 25 metrů, což znamená, že i krátký pohled na navigaci na palubní obrazovce může mít za následek 10 či více metrů ujetých „naslepo“. Na neosvětlené silnici by tak řidič mohl snadno přehlédnout důležitou značku nebo zatáčku.

Promítání informací na vozovku pomocí světlometů s vysokým rozlišením by mohlo být přínosem i pro ostatní účastníky silničního provozu. Například v situacích, kdy je stávající dopravní značení vybledlé nebo nejasné, by se na vozovku mohl promítat přechod viditelný pro chodce i řidiče.

K dalším možnostem patří zobrazení jízdní stopy, po které má řidič jet, aby měl jistotu, že předjede cyklistu s bezpečným bočním odstupem.

Nová technologie by mohla řidiči poskytovat informace o změnách počasí, například o sněžení, mlze, kluzkém povrchu nebo zledovatělé vozovce.

Propojení světlometů s navigačním systémem by mohlo zobrazovat blížící se zatáčky a na vozovku by se mohla promítat i šířka vozidla, což by řidiči pomohlo posoudit, zda se vejde do mezery nebo na parkovací místo.

Snaha o komfortnější jízdu v noci zapadá do úsilí Fordu vyvíjet technologie, které lidem usnadňují život – nyní i v budoucnu. (sfr)