ČNB se bojí, že ekonomika ČR spadne do recese. Inflace letos překročí 20 procent. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) se bojí, že ekonomika ČR spadne do recese. Letos počítá s růstem HDP o 2,3 procenta, příští rok pak o 1,1 procenta. Původní prognóza z května očekávala letos růst o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Inflace během nadcházejících měsíců vzroste podle banky nad 20 procent. 

Centrální banka zvýšila i odhad inflace, letos podle ní vyskočí na průměrných 16,5 procenta. V květnu odhadovala růst na 13,1 procenta. Příští rok ČNB počítá s poklesem spotřebitelských cen na 9,5 procenta.

„Inflace během nadcházejících měsíců vzroste lehce nad 20 % a i po část příštího roku bude dvouciferná. To bude odrážet pokračující zdražování plynu a elektřiny pro domácnosti, další zrychlení růstu cen potravin a přetrvávající vysokou jádrovou inflaci,“ uvedla banka.

V průběhu roku 2024 se pak inflace sníží do blízkosti 2% cíle ČNB.

Spotřebitelské ceny v červnu podle dat ČSÚ meziročně stouply o 17,2 procenta.

ČNB počítá s tím, že poptávka domácností a celková aktivita v ekonomice se zabrzdí. „Náš základní scénář počítá s technickou recesí. To by byla zdravá recese, která by umožnila snížit inflaci. Riziko je v tom, kdyby přišlo razantnější oslabení spotřebitelské poptávky a daleko větší recese,“ uvedl guvernér Aleš Michl.

Zdrojem eskalujících inflačních tlaků jsou z velké části silné vnější cenové šoky stojící mimo kontrolu domácí měnové politiky.

Bankovní rada v souladu se základním scénářem prognózy rozhodla momentálně odhlížet od bezprostředního vlivu těchto vnějších cenových tlaků na inflaci a dále nezvyšovat úrokové sazby.

Koruna v posledních měsících čelila tlaku na své oslabení, kterému se podařilo zabránit intervencemi ČNB na devizovém trhu.

Kurz koruny během léta setrvá poblíž 24,7 CZK/EUR, v následujících čtvrtletích pak bude oslabovat v důsledku mimořádně hlubokého schodku běžného účtu platební bilance a očekávaného snižování úrokového rozdílu vůči eurozóně.

V nové prognóze ČNB předpokládá v letošním roce průměrný kurz koruny 24,80 koruny za euro. Příští rok by měl kurz být 25,70 koruny za euro. (pel)