Energetici ČEZ v rámci odstávky 4. bloku Dukovan vyměnili rotor vysokotlaké části turbíny.

Energetici ČEZ v rámci odstávky 4. bloku Dukovan vyměnili rotor vysokotlaké části turbíny. Marta, která je jednou ze dvou parních turbín čtvrtého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany, dostala nový rotor vysokotlaké části. Výměnu části rotoru energetici provedli v rámci probíhající odstávky bloku pro pravidelnou výměnu paliva.

Důvodem bylo poškození jedné z rozváděcích lopatek původní části zařízení. Odstávka je zhruba v polovině a podle energetiků všechny práce pokračují podle harmonogramu.

Informoval o tom Jiří Bezděk, mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany.

Čtvrtý výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany energetici odstavili na začátku června a ukončení odstávky předpokládají na konci července. Během necelých dvou měsíců do reaktoru zavezou 84 čerstvých palivových kazet a provedou rozsáhlé kontroly zařízení a komponent a několik desítek významných investičních a modernizačních akcí k zajištění dlouhodobého provozu bloku.

Jednou z nich je také výměna rotoru vysokotlaké části parní turbíny TG42. Tu energetici provedli jen před pár dny. Při kontrole rotoru zjistili poškození jedné rozváděcí lopatky. Původní část proto nahradili novým dílem.

„Náhradní rotor jsme měli předem připravený. Původní část jsme předali do výrobního závodu k opravě a poté bude v rezervě připraven pro případné další použití,“ vysvětlil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.



Další hlavní úkoly, jako je tříletá revize dvou dieselgenerátorů systému zajištění napájení nebo čištění jednoho z šesti parogenerátorů od úsad a kontrola teplosměnných ploch, už mají energetici úspěšně za sebou.

Do reaktoru také opět zavezli všech 349 palivových kazet, z nichž 84 je čerstvých. Do konce odstávky je čekají zejména rozsáhlé kontroly a testy zařízení bloku před jeho opětovným uvedením do provozu.



Každý ze čtyř dukovanských bloků má dvě parní turbosoustrojí, která vyrábí a do sítě dodává cca 250 MW bezemisní elektrické energie. Každé turbosoustrojí je dlouhé 40 m a váží cca 110 tun. Nejdelší lopatka měří 85 cm. Rotor turbosoustrojí se otáčí rychlostí 3000 ot./minutu. A dukovanskou zajímavostí jsou také jména turbín, které energetici při jejich spuštění pojmenovali ženskými jmény Alena, Marie, Zdena, Irena, Dáša, Lenka, Gerda a Marta. (sfr)