Metrostav a její dceřiná společnost se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a usilovat o veřejné zakázky. (Ilustrační foto)

Největší česká stavební firma Metrostav a její dceřiná společnost se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a usilovat o veřejné zakázky. Rozhodl tak Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání, kdy firmy pravomocně uznal vinnými v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého politika Davida Ratha.

Firma Metrostav se podle rozsudku soudu dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice.

Společnost musí také zaplatit peněžitý trest deset milionů korun.

Metrostav od začátku vinu odmítal.

Rozhodnutí je pravomocné, v kauze lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu v případě závažných procesních vad dosavadního trestního řízení.

„Rozsudek je pro nás překvapení a podáme dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek nemá odkladný účinek, takže budeme muset k trestu nastoupit a vykonat ho,“ uvedl k rozhodnutí soudu tiskový mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

„Peněžní trest samozřejmě uhradíme. Budeme muset vyhodnotit, co znamená pro Metrostav tři roky bez státních zakázek,“ dodal.

S tím, že to ekonomicky bude pro firmu znamenat velký problém.

„Nicméně jsme se na tyto varianty připravovali,“ podotkl Kostiha.

Odvolací soud potvrdil Metrostavu předchozí verdikt Krajského soudu v Praze a zákaz ještě rozšířil na dceřinou společnost, čímž vyhověl státnímu zastupitelství.

Firma se již dříve vyjádřila, že zákaz by měl dopady i na fiskální politiku ČR a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun.

Metrostav nově vyhrál veřejnou zakázku na opravu budovy Uran v Liberci. Tamní radnice nyní neví, jestli s Metrostavem může smlouvu uzavřít.

Kauza bývalého hejtmana Ratha se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než 700 milionů korun. Jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. (sfr)