Velkou Británii zastavila největší celostátní stávka na železnici za posledních 30 let. (Ilustrační foto)

Velkou Británii zastavila největší celostátní stávka na železnici za posledních 30 let. Zrušených bylo tisíce spojů a cestující byli nuceni hledat jiné způsoby dopravy. Zaměstnanci chtějí protestem hlavně zvýšit mzdy a také zastavit propouštění. 

V provozu bude jen zhruba pětina vlaků asi na polovině železniční sítě. Vláda proto apelovala na lidi, aby se nevydávali na cesty, pokud to není nezbytně nutné.

Naopak taxikáři mají díky tomu žně. Provozovatelé alternativních taxislužeb Uber a Bolt, jejichž aplikace v Londýně ráno nezvládly nápor, hlásí Abnormální nárůst poptávky.

Šéf železniční infrastruktury v Británii společnosti Network Rail Andrew Haines uvedl, že podnik se snažil udělat maximum, aby stávce zabránil, ale že poslední rok a půl jednání mezi firmou a odboráři ze svazu RMT nepřinesl přijatelné řešení ohledně změn, výše mezd ani propouštění.

Podle odborů se jedná o největší stávku na železnici v moderní historii, když očekávají zapojení více než 50 tisíc členů svazu RMT a 13 železničních společností. Dalších 10 tisíc zaměstnanců se přidalo ke stávce v londýnském metru. Ti jsou nespokojeni zejména s důchody a snižováním počtu zaměstnanců.

Odboráři protesty naplánovali na několik dní – úterý, čtvrtek a sobotu. Mnoho oblastí tak bude  odříznuto, například severně od Glasgowa či Edinburghu, do Swansea ve Walesu, do Penzance v Cornwallu či do velšského přístavního města Holyhead.

Podle generálního tajemníka RMT Micka Lynche  škrty ve výši čtyř miliard liber (asi 115 miliard korun) v rozpočtech železničních provozovatelů i londýnského dopravního podniku povedou k propouštění, zmrazování mezd i k nižším důchodům.

Ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že vláda co nejdříve změní zákon, aby přinutila provozovatele vlaků poskytovat minimální služby ve dnech stávky a umožnila jiným pracovníkům dočasně nahradit ty zaměstnance, kteří odešli.

Vláda podle něj už nemůže železničním odborům tolerovat způsob, kterým využívají své právo na stávku „bez ohledu na to, jak naruší práva ostatních“. (pel)