Vládní úsporný tarif na energie má lidem ušetřit až 9 tisíc Kč. Netýká se však firem. (Ilustrační foto).

Připravovaný vládní „úsporný tarif“ na energie má domácnostem ušetřit až 9 tisíc Kč ročně. Netýká se však zatím firem. Prostřednictvím takzvaného úsporného tarifu na energie by mohly domácnosti, které topí plynem nebo elektřinou, dostat maximálně 9 tisíc korun. Naznačil to ministr průmyslu Jozef Síkela v ČT.

U malých domácností s nízkou spotřebou by úspora činila řádově tisíce korun. U domácností s velkou spotřebou se bude částka v tisících blížit dvouciferné částce.

Fialova vláda chce příslušnou novelou zákona částečně kompenzovat rychle rostoucí ceny energií v České republice.

Tarif se nebude vztahovat na chaty a chalupy, dobíjení elektromobilů, vytápění z tepláren ani firem. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, tak získá příspěvek dvakrát.

Příslušný návrh zákona chystá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Přesnou podobu úsporného tarifu však zákon neupravuje, protože ji stanoví vláda svým nařízením.

Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Příspěvek na úsporný tarif bude možné získat jak v případě elektřiny, tak plynu a bude zohledňovat charakter spotřeby odběratelů.

Stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit od nadcházející topné sezony, podle ČT od 1. října 2022 do 1. října 2023. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc Síkela odhadl mezi 16 až 24 miliardami korun.

Síkela už dříve řekl, že úsporný tarif bude automatický, nebude nutné o něj žádat a promítne se i do záloh.

Pro firmy vláda hledá jiné řešení.

Teplárenské sdružení kritizovalo, že se úsporný nemá vztahovat na dodávky tepla z tepláren. Na soustavu zásobování teplem jsou přitom připojeny čtyři miliony lidí, především v panelových domech.

MPO údajně pracuje na tom, aby stát zajistil nižší cenu také pro zákazníky, kteří jsou napojeni na centrální vytápění nebo kteří využívají teplo z domovní plynové kotelny. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Teplárenské sdružení odsoudilo „facku“ pro 4 miliony lidí připojených k teplárnám