Babiš má megaproblém: Hrozí, že Agrofert bude muset vrátit 4,5 mld. Kč dotací. (Ilustrační foto)

Agrofert, který je nadále ovládaný Andrejem Babišem, čelí vážné hrozbě. Podle ministra zemědělství Nekuly by skupina Agrofert mohla být nucena vrátit státu a Evropské unii dotace ve výši až 4,5 miliardy korun. Důvodem je střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Nekula to uvedl v České televizi.

Andrej Babiš byl do roku 2017 standardním majoritním akcionářem Agrofertu. V roce 2017 však své akcie Agrfertu kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Jenže, podle státní Evidence skutečných majitelů je Babiš stále skutečným vlastníkem Agrofertu.

Podle auditu Evropské komise Babiš nadále ovládá Agrofert. EK již kvůli tomuto zjištění zastavila proplácení dotací pro firmy z Agrofertu.

Objem vracených prostředků podle Nekuly záleží na úhlu právního posouzení. Může jít o dotace čerpané od roku 2017. Stejně jako u ostatních podle něho neoprávněně získaných dotací Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) vyzve Agrofert k vrácení dotací a poté se podle ministra svede obrovská právní bitva.

„Můj soukromý odhad je, že po té obrovské právní bitvě bude objem někde uprostřed,“ uvedl Nekula.

Evropská komise nedávno uložila Česku pokutu více než 82 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích. Součástí je i sankce za Babišův střet zájmů. Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun.

Audit k Babišově střetu zájmů se v Česku uskutečnil na začátku roku 2019. SZFI kvůli auditu pozastavil projekty dceřiných společností Agrofertu za zhruba půl miliardy korun.

Bývalý premiér dlouhodobě pochybení odmítá.

O dalším postupu ve věci auditu, který se týká střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), by měla Fialova vláda rozhodnout v následujících týdnech. Jednou z variant je i možnost, že stát bude vymáhat vrácení veškerých dotací vyplacených společnosti Agrofert za období, po které byl Andrej Babiš členem vlády a současně platil zákon o střetu zájmů. (sfr)