K hlavním současným projektům firmy Excalibur Army patří například samohybná kolová houfnice DITA ráže 155/45 mm.

Šternberská firma Excalibur Army dodává vojenskou techniku na Ukrajinu i do Indonésie. Vedle výroby se zabývá i modernizací stávající vojenské a záchranářské techniky. K hlavním současným projektům podniku patří samohybná kolová houfnice DITA ráže 155/45 mm a houfnice DANA M2 stejné kategorie se zbraní ráže 152 mm.

Zákazníkům firma nabízí také moderní střední obrněná vozidla Patriot 4×4 a Patriot II 4×4 na podvozcích Tatra. Do portfolia moderních zbraňových systémů Excalibur Army patří i osvědčené raketomety RM-70 Vampire nebo BM-21 MT Striga, taktéž na podvozcích Tatra.

Excalibur Army patřící do holdingu Czechoslovak Group (CSG) působí ve zbrojařském průmyslu již 27 let. Techniku dodává do zemí po celém světě. V posledních letech jde také cestou vývoje vlastních produktů, předloni otevřela nové vývojové centrum, kde zaměstnává špičkové konstruktéry.

Tato česká je výrobcem a prodejcem pozemních vojenských a speciálních vozidel, náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení. Zaměřuje se na vývoj a výrobu moderních vozidel a pozemní techniky určené pro použití v ozbrojených silách, ale i u bezpečnostních nebo záchranářských složek. Zabývá se také servisními službami pro tuto techniku či repasemi a modernizacemi včetně zásadních konstrukčních úprav.

Firma dodává zákazníkům po celém světě a je členem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Na mnoha projektech úzce kooperuje i s partnerskými společnostmi z holdingu Czechoslovak Group. Má také těsné vztahy s renomovanými světovými producenty bezpečnostních technologií.

Excalibur Army vlastní několik výrobních a skladových areálů po celé České republice a je také významným českým zaměstnavatelem. Patří do divize CSG Defence, která sdružuje podniky působící v Česku a na Slovensku, ale i v dalších evropských zemích, například ve Španělsku, Srbsku a dalších.

Patří mezi ně například Tatra Defence Vehicle, slovenské firmy MSM Group a ZVS-Armory, Vývoj Martin nebo španělská továrna na munici Fábrica de Municiones de Granada. Excalibur Army také velmi intenzivně spolupracuje s automobilkou Tatra Trucks.

V portfoliu jsou houfnice i obrněná vozidla

K hlavním současným projektům firmy Ecalibur Army patří samohybná kolová houfnice DITA ráže 155/45 mm a houfnice DANA M2 stejné kategorie se zbraní ráže 152 mm.

Zákazníkům firma nabízí také moderní střední obrněná vozidla Patriot 4×4 a Patriot II 4×4 na podvozcích Tatra.

Do portfolia moderních zbraňových systémů Excalibur Army patří i osvědčené raketomety RM-70 Vampire nebo BM-21 MT Striga, taktéž na podvozcích Tatra.


Raketomet RM-70 Vampire.


Společnost nabízí modernizační programy pro bojová vozidla pěchoty BVP-1 a BVP-2 či tanky, pro něž zajišťuje také dodávky náhradních dílů a servis včetně generálních oprav nebo dodávek zmodernizovaných vozidel z vlastních rozsáhlých skladových zásob.

Excalibur Army má rovněž technologické schopnosti a výrobní kapacity pro sériovou výrobu speciálních vozidel a většinu z nich produkuje také v civilních variantách vhodných pro bezpečnostní a záchranné složky. Jde například o mostní automobily AM-50 EX a AM-70 EX, dalším univerzálním vozidlem je vyprošťovací vozidlo TREVA-15, dekontaminační speciál DECON nebo hasičský pancéřovaný speciál TRITON, všechny taktéž využívají osvědčené podvozky Tatra.

Firemní moderní vývojové centrum

V minulosti se Excalibur Army zaměřovala především na opravárenské služby, modernizace starší vojenské techniky a repase či výrobu náhradních dílů. Těmto oblastem se věnuje i nadále. Kvůli technologickému vývoji ve světě i díky novým obchodním příležitostem a požadavkům zákazníků však budoucnost spatřuje především v produkci nové moderní pozemní techniky, což se neobejde bez vlastních vývojových kapacit a nových projektů.

Proto v posledních letech vybudovala nové vývojové centrum, které je dalším krokem na strategické cestě přeměny původně opravárenské firmy v plnohodnotného výrobce špičkové techniky a zbraňových systémů na světové úrovni. Náklady na stavbu a technologické vybavení centra přesáhly částku tří desítek milionů korun, přičemž více než třetinu Excalibur Army pokryla díky dotacím z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.


Excalibur Army nabízí také moderní střední obrněná vozidla Patriot 4×4 a Patriot II 4×4 na podvozcích Tatra.


Excalibur pomáhá Ukrajině

Excalibur Army je firmou orientovanou především na export, i když česká armáda však patří mezi důležité a referenční zákazníky. Ministerstvo obrany ČR plánuje v nejbližších letech posílit a modernizovat armádu především pomocí techniky vyrobené domácími průmyslovými kapacitami.

Excalibur také dodává armádě náhradní díly na obrněná vozidla.

Na servisu techniky z domácích zákazníků Excalibur Army dlouhodobě spolupracuje také se ZÚ HZS ČR a s hasiči Správy železnic.

Již od anexe Krymu v roce 2014 dodává Excalibur Army své produkty na Ukrajinu. Firma tak přispěla k lepší obranyschopnosti napadené země. Před vypuknutím ruské agrese šlo především o bojová vozidla pěchoty a samohybné houfnice Gvozdika po kompletní generální opravě i s náhradními díly.

Dovávky nyní nadále pokračují.

Raketomety pro Indonésii

Exportní zakázky obecně tvoří většinu obchodní činnosti firmy. Především na teritoriu jihovýchodní Asie má firma v posledních letech na svém kontě řadu úspěšných projektů. Společnost například již v roce 2016 dodala do Indonésie první baterie raketometů RM-70 Vampire včetně speciálních podpůrných a velitelských vozidel.

Excalibur nadále do Indonésie dodává vojenskou techniku, náhradní díly pro pozemní vozidla a zabezpečuje i servisní služby pro indonéskou armádu a námořní pěchotu.

Počátkem roku 2021 Excalibur Army podepsala s indonéskou firmou PT Republik Defensindo smlouvu o společné výrobě raketometů RM-70 Vampire v Indonésii. Raketomet tohoto typu firma také nabízí například řecké armádě, která jej nedávno úspěšně otestovala v Řecku.

Excalibur Army se svými partnery navíc dodala v posledních letech do Indonésie obojživelná mostní vozidla a podpůrná i logistická vozidla. Ve spolupráci s partnerskou firmou Tatra Defence Vehicle šternberský podnik zajišťuje i dodávky vozidel Pandur II 8×8 pro indonéské ozbrojené síly a připravuje výrobu těchto vozidel tamním průmyslem.

Excalibur v mnoha regionech nabízí i další bojovou a záchranářskou techniku a to buď ze ze svého výrobního portfolia, nebo od partnerských společností z holdingu CSG. Firma také různým zákazníkům dodává náhradní díly a motory pro vojenská vozidla, dále také lehké i těžké palné zbraně včetně velkorážových tankových kanonů a v neposlední řadě munici různých ráží a určení. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

EXCALIBUR ARMY: Řecká armáda úspěšně otestovala modernizovaný raketomet RM-70

EXCALIBUR ARMY a Univerzita obrany podepsaly rámcovou smlouvu o spolupráci

EXCALIBUR ARMY rozšiřuje zahraniční spolupráci i své portfolio. Má nové vývojové centrum