Štramberská společnost EXCALIBUR ARMY z holdingu CSG rozšiřuje zahraniční spolupráci i své portfolio.

Společnost EXCALIBUR ARMY (EA) sídlí ve Šternberku u Olomouce a navazuje na tradici Vojenského opravárenského podniku 026. Podnik je součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) od roku 2013. V roce 2020 šternberská společnost dosáhla tržeb 2228 milionů Kč a EBITDA činila 396 milionů Kč.

EA zaměstnává více než 400 pracovníků a zabývá se především výrobou a prodejem pozemních vojenských a speciálních vozidel pro armádní i civilní sektor.

V oblasti vojenské techniky se zaměřuje se na vývoj a výrobu ve vlastních prostorech, ale také na servisní služby, repase a modernizace včetně zásadních přestaveb a konstrukci nových verzí zavedených vozidel.

Ve svém portfoliu má kromě tanků a obrněných pásových i kolových vozidel také dělostřeleckou techniku, raketomety, ale i speciální ženijní, obojživelná a podpůrná vozidla, která nacházejí uplatnění nejen v ozbrojených silách, ale také u hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému.

EA také zajišťuje dodávky náhradních dílů pro obrněná vozidla i nákladní a speciální vojenské vozy.

Zabývá se rovněž prodejem lehkých i ručních palných zbraní a vybavení pro vojáky a příslušníky dalších silových resortů a dodává zákazníkům různé druhy munice. Společnost disponuje i kapacitou pro zakázky v oblasti všeobecné strojírenské výroby a obrábění.

Firma má zákazníky po celém světě a spolupracuje s renomovanými světovými producenty obranných technologií, jako je například General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Na mnoha projektech úzce spolupracuje i s partnerskými společnostmi z holdingu CSG, například s automobilkou TATRA TRUCKS a podnikem TATRA DEFENCE VEHICLE nebo RETIA.

V posledních letech získala zakázky na dělostřeleckou výzbroj, raketomety či obrněná vozidla například v Indonésii, na mostní systémy tamtéž a také v Brazílii a nejnověji ve spolupráci s TATRA DEFENCE VEHICLE, GDELS a izraelskou korporací Elbit Systems zakázku na obrněná vozidla pro Filipíny.

Firma letos již stihla představit první novinku a získat novou zahraniční zakázku.

„Začátkem letošního roku na veletrhu IDEX jsme představili další novinku z našeho portfolia, a to kolovou samohybnou kanonovou houfnici DITA disponující zbraní ráže 155 mm. Jde o první český dělostřelecký systém, který je konstruován pro standardní munici používanou v NATO,“ informoval Richard Kuběna, obchodní ředitel EXCALIBUR ARMY.

Na IDEXu byla rovněž podepsána s indonéskou firmou PT Republik Defensindo smlouva o společné výrobě raketometů RM-70 Vampire v Indonésii.

Produkce raketometů začne již v tomto roce. Projekt je pokračováním spolupráce obou firem a navazuje na dodávku českých raketometů RM-70 Vampire.

Šternberská společnost si vybudovala také nové vývojové kapacity – koncem loňského roku začalo pracovat nové centrum vývoje s moderním zázemím a vybavením. Firma se totiž v posledních letech výrazně orientuje na vývojové a konstrukční projekty v oblasti speciální a vojenské techniky pro armádní pozemní síly, ale i záchranáře, hasiče a další bezpečnostní složky. (tis)