EXCALIBUR ARMY: Řecká armáda úspěšně otestovala modernizovaný raketomet RM-70.

Řecká armáda využila na základě společných jednání s EXCALIBUR ARMY možnost otestování modernizovaného raketometu RM-70. Testování mělo řecké straně především ukázat možnosti modernizace raketometů.

Příslušníci řecké armády, kteří běžně obsluhují původní RM-70 z výzbroje řecké armády, měli možnost otestovat modernizované vozidlo RM-70 během náročných zkoušek včetně ostrých střeleb.

Všechny zkoušky proběhly úspěšně za přítomnosti technických specialistů a instruktorů ze společnosti EXCALIBUR ARMY.

V případě realizace projektu modernizace, nabídne společnost raketomet v konfiguraci dle požadavků zákazníka. Raketomety budou dodávány na podvozku Tatra T 815-7 s pancéřovou kabinou.

V rámci modernizačního programu bude i nový moderní systém ovládání a navedení zbraně, systém řízení palby s balistickým počítačem, nové systémy inerciální navigace a GPC, systémy komunikace a datového spojení i možnost ovládání celého zbraňového systému přímo z kabiny vozidla, či dálkově.

Raketomety by i po modernizaci používaly zavedené a osvědčené rakety ráže 122 mm, které má řecká armáda ve výzbroji a které jsou k dispozici i v nových výkonnějších variantách s delším dostřelem.

Střelecké zkoušky dopadly nad očekávání úspěšně, s velmi pozitivní zpětnou vazbou řecké armády. Pozitivně hodnotili např. ovládání zbraňového systému přímo z kabiny osádky včetně jeho navedení, nebo možnost automatického výpočtu balistických prvků.

Dále oceňovali schopnost raketometu efektivně operovat z předem nepřipravených palebných postavení i možnost používat raketomet jako zcela samostatný bojový prvek nebo jako součást větší palebné sestavy. (kom)