Slovenská státní akciová společnost Konštrukta Defence dodá Ukrajině osm samohybných houfnic Zuzana 2. (Foto: Konštrukta Defence)

Slovenská státní akciová společnost Konštrukta Defence dodá Ukrajině osm samohybných houfnic Zuzana 2. Kontrakt v hodnotě přes 40 milionů eur (990 milionů korun) byl podepsán ve středu.

Informovalo o tom slovenské ministerstvo obrany.

„Kontraktu předcházely týdny intenzivního jednání. Děkuji vedení společnosti a kolegům na resortu za rychlé jednání v tak klíčové věci. Situace na Ukrajině vyžaduje naše maximální nasazení, odbornost a upřímný zájem, a to nám na resortu a v podřízených organizacích rozhodně nechybí,“ uvedl šéf resortu obrany Jaroslav Naď.

Zároveň poděkoval ukrajinskému ministru obrany Oleksiji Reznikovovi za jeho osobní vklad k dosažení dohody.

Ministr také ocenil, že i díky tomuto kontraktu získá společnost Konštrukta Defence zakázku, která je velkým úspěchem pro slovenský obranný průmysl a přináší významné možnosti i pro další růst společnosti.

„Jde nepochybně o důležitý kontrakt. Jednak tím ukazujeme naši schopnost, odbornost a profesionalitu ve výrobě vojenské techniky, ale jde také o důležitý moment pro naše zaměstnance. Ti budou mít díky kontraktu garanci práce,“ řekl šéf podniku Alexander Gurský.

Slovenská vláda také rozhodla, že země daruje Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 21,6 milionu eur (téměř 534 milionů korun).

Už na začátku dubna darovalo Slovensko Ukrajině protiraketový systém S-300. (pel)