Zisk realitní skupiny CPI českého miliardáře Radovana Vítka stoupl v 1. čtvrtletí 2022 na 9,4 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Zisk realitní skupiny CPI českého miliardáře Radovana Vítka stoupl v 1. čtvrtletí 2022 meziročně o 243 procent na 381 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy korun). Zisky vyskočily i díky započtení výdělků rakouské realitní skupiny Immofinanz, nad kterou letos Vítek získal absolutní kontrolu. 

Výsledky hospodaření zveřejnila CPI na webu. Upozornil na ně server E15.

„CPI vidí trvale silnou poptávku po nemovitostech a solidní trend v nájmech i obsazenosti napříč naším portfoliem. Strategické akvizice i prodeje skupiny dopadly úspěšně a skvělých výsledků dosahují i naši správci aktiv,“ uvedl ve zprávě generální ředitel CPI Martin Němeček.

CPI si ovládnutím Immofinanz vydobyla pozici středoevropského lídra v realitách. Aktuálně už vlastní v rakouské společnosti podíl 76,86 procenta. Celkem zaplatila CPI od začátku loňského roku za akcie Immofinanz přibližně 2,4 miliardy eur (59,3 miliardy korun).

Kromě toho by Vítkova realitní skupina chtěla získat kontrolu nad další rakouskou realitní firmou S Immo, ve které zatím CPI vlastní 16,1 procenta, Immofinanz 26,5 procenta. Dohromady tak Vítkova skupina kontroluje 42,6 procenta.

Stanovy však omezují její hlasovací práva. CPI se chce proto dnes na valné hromadě akcionářů pokusit zrušit ustanovení, podle kterého nesmí mít žádný akcionář této rakouské firmy bez ohledu na výši svého majetkového podílu na hlasovacích právech podíl vyšší než 15 procent. (pel)