O2 TV od června 2022 úplně zablokuje přetáčení vpřed při sledování pořadů televize Prima z archivu. (Ilustrační foto)

Televize Prima vyhrála. O2 TV od června 2022 úplně zablokuje přetáčení vpřed při sledování pořadů televize Prima z archivu. Podle operátora to byla v současné době jediná technická možnost, jak vyhovět požadavkům televize na zákaz přetáčení reklam. Stanice Primy zároveň klesnou v řazení kanálů, na jejich místo se posunou stanice Novy.

Primě vadila funkce umožňující přetáčení vysílání a zpětného přehrání pořadu, což O2 nechtěla zrušit. Lidé tak díky tomu totiž mohou přeskakovat reklamy, a to právě vadí televizi Prima, která tak ročně podle dřívějších slov přijde o víc než 200 milionů korun.

„S ohledem na striktní požadavky FTV Prima jsme neměli jinou možnost než funkci posunu vpřed ve zpětném zhlédnutí na jejích kanálech zcela odebrat,“ vysvětlila šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

Od června se také v O2 TV u všech tarifů změní pořadí televizních kanálů. Nově tak zákazníci ve svém EPG (elektronickém programovém průvodci) najdou na vyšších, prémiových pozicích stanice skupiny Nova, zatímco stanice FTV Prima v pořadí klesnou.

Skupina Nova totiž využila možnost si za prémiové pozice zaplatit, stejně to v minulosti dělala Prima.

„Nova již delší dobu usilovala o viditelnější a pro diváky lépe dostupná místa v seznamu kanálů. Ozývali se nám i samotní zákazníci, kteří chtěli mít stanice Novy po ruce hned – bez nutnosti listovat v EPG. Proto měníme od 1. června pořadí kanálů tak, aby odráželo nejen stále vyšší kvalitu obsahu Novy, ale i zachování všech funkcí, za které si zákazníci v IPTV platí – tedy možnost libovolného přetáčení,“ řekla Lenerová. (pel)