Kaufland Škola hokejových talentů rozjela speciální programy pro děti, rodiče, trenéry a manažery klubů. (Foto: Kaufland)

Unikátní projekt Kaufland Škola hokejových talentů má za sebou úvodní ročník. Do inovativního komplexního programu pro mladé hokejové hráče, trenéry, rodiče a kluby se během deseti základních kempů zapojilo 181 hokejistů ročníků 2008 až 2011, 22 trenérů, 8 klubů a 12 klubových manažerů. 

„Jedním z hlavních cílů Kaufland Školy hokejových talentů je komplexní pomoc sportovnímu prostředí. Jde o rozvoj nejen mladých hráčů, ale všech lidí, kteří jsou součástí sportovních klubů, aby mohli klub dále rozvíjet a pomáhat mu růst. Chceme pro tyto lidi vytvořit talent management, aby jako hybatelé mohli své kluby změnou provést,“ uvedl jeden z autorů projektu Lukáš Pokorný.

Kaufland Škola hokejových talentů je ojedinělá nejen prací s dětmi a rodiči, ale především také s trenéry, manažery a samotnými kluby. Pro všechny tyto subjekty vznikl speciální projekt.

Jednodenní kempy probíhaly ve Středočeském kraji v klubech HC Rakovník, HC Slavoj Velké Popovice, HC Kralupy nad Vltavou a Rytíři Kladno, HC PZ Kladno, HC Lev Slaný, HC Junior Mělník.

Na jednom místě se žáci školy a jejich rodiče mohli dozvědět o fyzioterapii, mentální přípravě nebo stravě pro sportovce, a obdrželi podrobnou zpětnou vazbu, která jim v jejich růstu může zásadně pomoci.

Samozřejmě nechyběla cvičení na ledě. Road-show tréninků a workshopů byla vedená sportovními trenéry a odborníky za účasti legendárních hráčů, zapojili se do ní i ambasador projektu Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec nebo Milan Hnilička.

V průběhu deseti základních kempů se vystřídalo 146 hráčů a 35 brankářů ročníků 2008 až 2011. Kromě toho mohly děti z celé ČR plnit speciální výzvy (challenge), které na Facebooku Kaufland Školy hokejových talentů vyhlašovali hráči Rytířů Kladno.

Myšleno bylo i na rodiče. Ti absolvovali 15 hodin workshopů na stejná témata jako jejich děti, jen v upravené verzi, která více hovořila k rodičovskému pohledu.

Kaufland Škola hokejových talentů ale není jen o dětech. Aby mladí hokejisté mohli správně růst, je nutné pro ně zajistit odborné vedení a soběstačný klub. Jednou z hlavních cílových skupin projektu jsou proto trenéři a vedoucí pracovníci v klubech.

Pro každou skupinu byl vytvořen vlastní program, který obsahoval poradenství, oponenturu, networking či sjednocení aktivit.

„Rozvoj talentovaných trenérů a manažerů považujeme za klíčový. V průběhu Kaufland Školy hokejových talentů bylo díky důvěře a vztahu s manažery klubů vytvořeno prostředí pro růst v oblasti ekonomických a manažerských kompetencí. Včetně navýšení finančních odměn,“ vysvětlil Lukáš Pokorný.

„Pokud bude klub dobře hospodařit, bude si moct dovolit dobře platit své manažery a trenéry a zajistí tak mladým hokejistům ty nejlepší podmínky pro sportovní i osobnostní růst,“ doplnil Pokorný.

Kaufland Škola hokejových talentů vznikla jako podpora Českého hokeje, nikoliv jako jeho konkurent. Proto byly v proběhlém ročníku s jeho zástupci konzultovány kroky vhodně doplňující svazové portfolio.

Český hokej pozitivně reaguje na činnosti Školy hokejových talentů. Zvláště oceňuje aktivity směrem k výchově trenérů a manažerů klubů, rodičů dětí a projekt náborů. Úvodní ročník projektu vyvrcholil v Síni slávy českého hokeje, kde proběhla rozlučka s prvními absolventy (s ročníkem 2008). Přes léto nadále poběží programy pro klubové manažery a trenéry. (pel)