Zkrachovalý podnikatel Michal Mička používal firmy jako osobní peněženku. Z podnikových účtů si platil letadlo či alkohol. (Foto: C2H)

Podnikatel Michal Mička, který přivedl ke krachu český módní řetězec Pietro Filipi a trutnovskou kožešnickou společnost Kara, si z firemních účtů hradil své soukromé výdaje. Nakupoval si třeba v online potravinách Rohlík.cz, elektroniku v obchodě Alza, hotelové pobyty nebo například letenku do New Yorku poslední den v roce první třídou. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy.

„Do insolvenčního řízení pana Mičky jsme přihlásili pohledávky koncernových společností C2H z titulu náhrady škody v případech, kdy jsme měli za to, že náklady byly vynaloženy čistě na osobní spotřebu pana Mičky,“ uvedl pro SZ Byznys Jan Mašek, společník AZAM Insolvence.

Mička využíval peněžní prostředky společnosti C2H Support pro svou osobní spotřebu, a to minimálně v období od 31. října 2018 do 31. prosince 2020.

Jak upozornil server, nakupoval si třeba v online potravinách Rohlík.cz, elektroniku v obchodě Alza, hotelové pobyty nebo například letenku do New Yorku poslední den v roce první třídou. Dále to byly účty z restaurací, pojištění či množství pokut.

Mička si je účtoval jako výdaje na reprezentaci. V dalších dvou pohledávkách jsou shrnuty platby kartou (cca 480 položek) a platby za pokuty či pojištění automobilu.

Insolvenční správce v přihlášce pohledávky podle serveru tvrdí, že se Mička nechoval s péčí řádného hospodáře, a tyto prostředky bude vymáhat, aby jimi uspokojil Mičkovy věřitele.

Insolvenční kancelář AZAM Insolvence podala na Mičku na začátku května rovněž samostatnou žalobu. Podle ní si Mička vyplácel ze své firmy C2H Equity splátky půjček, které dříve firmě poskytl, v celkové výši 17,4 milionu korun.

Firmy skupiny C2H ovládané Mičkou i Mička jako fyzická osoba si podle zjištění serveru dohromady napůjčovali přes miliardu korun, převážně dluhopisovými emisemi, ale také osobními směnkami. Samotný Mička jako fyzická osoba dluží nejméně 120 milionů korun. U dalších dluhů své firmy C2H Equity ve výši 280 milionů korun pak figuruje jako směnečný ručitel. (pel)

Mička přivedl ke krachu další tuzemskou firmu, tentokrát kožešnickou Karu

Oděvní řetězec Pietro Filipi vyhodí všechny zaměstnance. Bez výplaty a odstupného