IKEA podpořila Mezinárodní den proti homofobii a transfobii (IDAHOT).

IKEA i letos podpořila Mezinárodní den proti homofobii a transfobii (IDAHOT) a to vyvěšením vlajky, prodejem nové duhové tašky i spoluprací s neziskovými organizacemi. U svých obchodních domů v Česku vyvěsila vlajku pokroku a zisk z prodeje duhových tašek STORSTOMMA, které jsou letos nově dostupné i v menší velikosti, věnuje LGBT+ online poradně S barvou ven.

IKEA také podpořila neziskovou organizací ARA ART, která pomáhá Romům, kteří se kvůli své orientaci ocitli v problémech.

„IKEA byla vždy přístupná všem a vždy se jasně vymezovala proti diskriminaci. Inkluze komunity LGBT+ je našemu srdci velmi blízká,“ řekl Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi IKEA Česká republika.

Vlajku pokroku vyvěsila IKEA u svých obchodních domů poprvé loni, kdy nahradila tradiční duhovou vlajku. Vlajka pokroku obsahuje černé a hnědé pruhy, které představují barevné komunity LGBT+, stejně jako pruhy růžové, světle modré a bílé, které zase symbolizují transgenderovou komunitu. Barvy tak ilustrují větší různorodost a inkluzi.

„Je důležité si uvědomit, že sexuální orientace a gender nejsou jedinými součástmi identity člověka, na kterých záleží. Někteří lidé mohou čelit další diskriminaci kvůli své rase, etnickému původu, sociální vrstvě, vyznání nebo například fyzickým a duševním schopnostem. Pro nás je vyvěšení vlajky pokroku více než symbolické,“ vysvětlil Roman Bojko.


IKEA – taška STORSTOMMA.


IKEA letos v Česku třetím rokem po sobě prodává duhovou tašku STORSTOMMA, letos nově navíc také v praktické menší velikosti. Zisk z prodeje znovu věnuje LGBT+ online poradně Sbarvouven.cz, která pomáhá klientům a klientkám s coming outem, hledáním vlastní identity a zvládnutím strachu z odmítnutí rodinou či přáteli.

„Loni se tašky STORSTOMMA prodalo 8800 kusů a poradně jsme věnovali téměř 145 tisíc korun,“ doplnil Bojko.

Po loňské podpoře dokumentu Zákon lásky o problematice sňatků osob stejného pohlaví, který letos odvysílala i Česká televize, se letos IKEA rozhodla podpořit neziskovou organizaci ARA ART.

„Vybavili jsme jejich tréninkový byt, který poskytuje útočiště LGBT+ Romům, kteří se ocitnou v situaci, kdy jsou vyloučeni z rodiny nebo opustili dětský domov,“ doplnil Bojko.

„ARA ART provozuje poradna Řeknu.to, která poskytuje poradenství, podporu a pomoc LGBT+ Romům z celého Česka. Nejčastější případy, které řešíme v rámci poradny, jsou exkomunikace z rodiny a komunity, šikana, sociální kontrola, strach z coming outu a často ´jen´ potřeba si s někým promluvit.“

„S vyloučením z rodiny se setkáváme v rámci poradny poměrně často. Tréninkový byt pro je určen pro ty, kteří se následně ocitnou bez střechy nad hlavou. Funguje jako krizový byt a je určen jen pro krátkodobé užívání. Má umožnit těmto lidem začít nový život. Pomáháme jim také s hledáním nového bydlení a práce,“ uvedl David Tišer, ředitel ARA ART. (sfr)