Ministr obrany Irácké republiky navštívil firmu VOP.

Ministr obrany Irácké republiky navštívil firmu VOP. Cílem bylo předvést zbrojní průmysl ČR. V květnu navštívila společnost delegace z Irácké republiky, včele s ministrem obrany Jumaahem Enadem Saadoonem, který přiletěl se svým doprovodem a velvyslancem Falahem Abdulhasanem Abdulsadou a se zástupci Ministerstva obrany České republiky.

Cílem návštěvy bylo ukázat možnosti zbrojního průmyslu v ČR a prohloubit spolupráci mezi Iráckou a Českou republikou.

Ministr Iráku se seznamoval s vojenským potenciálem v České republice. Středeční návštěva Šenova u Nového Jičína byla jednou z několika zastávek iráckého ministra ve zbrojařských a vojenských podnicích u nás.



Členové delegace si prohlédli areál i vojenskou techniku. Autonomní robotickou platformu TAROS, modernizované tanky T-72M4 CZ, cisternová vozidla CAPL 16M1 a další techniku. Součástí prohlídky byla i návštěva montážní haly pro opravy této techniky a ukázka, jakým způsobem dochází v podniku VOP CZ k jejich údržbě a komplexním opravám.

„Irácké delegaci jsme předvedli, jakým způsobem se opravuje a modernizuje pozemní technika pro českou armádu. Tato akce byla organizována Ministerstvem obrany ČR a byla součástí dalšího rozvoje bilaterální spolupráce v oblasti obranného průmyslu. Náš podnik má v této oblasti zcela určitě co nabídnout“ vysvětlil ředitel VOP CZ Radovan Putna. (sfr)