Na pokládku střešní krytiny musí být stavebník náležitě připraven. Důležitý je také kvalitní žebřík. (Ilustrační foto)

Čeká vás pokládka nové střechy a zjišťujete, jak vlastně taková pokládka probíhá a co byste měli všechno promyslet? Na pokládku je nutno se náležitě připravit. Přinášíme souhrn všeho podstatného, na co se při pokládce střešní krytiny zaměřit.

Jakou střešní krytinu budete pokládat?

Na trhu je dnes nepřeberné množství druhů střešních krytin. A to nejen co do barvy a designu, ale i z hlediska materiálu a způsobu pokládky.

První zásadní otázkou tedy je, jakou krytinu si vyberete, od toho se pak odvíjí konkrétní způsob pokládky. Mezi ty nejčastější patří:

  •  pálená střešní taška (střecha, kterou bychom v Česku mohli označit za klasickou),
  •  plechová střešní krytina (různé druhy kovů – hliník, ocel, měď),
  •  betonová střešní taška.

K dostání je ale i mnoho alternativ, jako jsou asfaltové šindele, stále častěji jsou instalovány také solární tašky se schopností vyrábět elektřinu a zapomenout nesmíme ani na „zelené“ střechy, tedy střechy osázené rostlinami.

Co budete potřebovat?

Pokládka sice může být poměrně rychlou záležitostí, musíte na ni být ale náležitě připraveni. Ujistěte se proto, že máte potřebné vybavení – základní nářadí, žebřík, pracovní oděv, brusku, nejrůznější tmely, lepidla, hřebíky, vruty, úchytky a další.

Pamatujte také na to, že jde o nebezpečné výškové práce, a proto je na místě jištění, které vás v případě podklouznutí zachrání před fatálním pádem ze střechy dolů.

A tím hlavním bodem příprav je samozřejmě objednávka střešní krytiny. Musíte důkladně přeměřit plochu střechy a počítat s tím, že krytinu budete muset v okrajích řezat a část odřezků nebude využita.

Objednat budete muset i speciální „díly“ pro odvětrávání střechy, zadržení sněhu nebo tzv. hřebenáče a úžlabí.

Zejména kvůli manipulaci s těžkými pálenými a betonovými taškami pak budete potřebovat i výtah, kterým budete vyvážet tašky nahoru k okapu.

Krytina je až tím posledním, co budete řešit

Samotné pokládce střešní krytiny ale předchází spoustu kroků – jde o práci na krovu. V našich končinách jde v případě rodinných staveb nejčastěji o krovy dřevěné. Skladba krovu patří k tomu nejsložitějšímu na celé střeše, tuto činnost byste měli vždy svěřit odborníkům.

Když je základní konstrukce hotová, následuje ještě zpravidla několik vrstev izolace – ta poté pomůže správné regulaci vlhkosti a teploty pod střechou i celkové životnosti střechy.

Máte vše připraveno? Položení krytiny je již poměrně rychlé

Pokládka střešní krytiny není činností pro jednoho člověka. Vždy na ní pracuje tým pokrývačů. Ten obvykle vše zvládne za jeden až dva dny v případě, že je vše správně připraveno a jde o stavbu klasických rozměrů a s běžnou koncepcí střechy.

Pozor je nutné dávat zejména na uchycení okrajů střechy – krytina musí odolat i silnému větru. Samozřejmostí je pak dodržení doporučeného postupu – většinou se krytina pokládá směrem odspodu a od jednoho okraje střechy k druhému.

Na závěr se pak řeší hřeben střechy a úžlabí. (kom)