Apple už není nejdražší značkou světa. Z čela podnik sesadila ropná společnost Saudi Aramco.

Americká společnost Apple už není nejdražší značkou světa. Kvůli rozsáhlému výprodeji akcií technologických firem přišla o pozici nejhodnotnější společnosti na světě podle tržní kapitalizace. Z čela podnik po téměř dvou letech sesadila ropná společnost Saudi Aramco, které naopak pomáhá růst cen těchto surovin. 

Akcie Applu v New Yorku ve středu ztratily více než 5 procent na 146,5 dolaru za akcii. Tržní hodnota firmy na konci obchodování tak činila 2,37 bilionu dolarů (57,2 bilionu korun).

Akcie firmy Aramco se naopak obchodují poblíž své rekordní hodnoty a tržní kapitalizace nyní přesahuje 2,4 bilionu dolarů (58 bilionů korun).

Změna je spíše symbolická, ale ukazuje, jak se trhy mění, protože světová ekonomika se potýká s rostoucími úrokovými sazbami, inflací a problémy v dodavatelských řetězcích.

V obavě ze zhoršující se situace globální ekonomiky a ze strachu z recese se investoři zbavují rizikovějších aktiv, tedy například právě technologických akcií a naopak spoléhají na tradiční firmy, třeba ty energetické.

Analytici navíc upozornili, že vzhledem k tomu, že Fed je připraven letos ještě zvýšit základní úrok nejméně o dalšího 1,5 procentního bodu a že vyřešení konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu, nějakou chvíli může trvat, než technologické společnosti opět získají dominantní postavení. (pel)