Ukrajina přerušila tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka.

Ukrajina přerušila tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka. Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu krok zdůvodnil aktivitami ruských okupačních sil. Dodávky plynu na Slovensko přes Ukrajinu podle údajů slovenského operátora TSO Eustream klesly asi o 15 procent. 

Ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům je podle Kyjeva možné dočasně přesměrovat tok plynu na propojovací bod Sudža, který se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou.

V případě, že Rusko tok plynu nepřesměruje, mohou dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu klesnout až o třetinu.

Přes stanici Sochranovka proudí asi třetina dodávek plynu, který se z Ruska do EU přepravuje přes Ukrajinu. Tok plynu přes slovenský hraniční uzel Veľké Kapušany pokračuje, ale kvůli slabému zájmu evropských odběratelů se snížil.

Ruská plynárenská společnost Gazprom uvedla, že je technologicky nemožné přesunout všechny objemy do propojovacího bodu Sudža, jak navrhuje ukrajinský podnik GTSOU.

Gazprom také odmítl důvody Kyjeva pro vyhlášení vyšší moci na tranzit plynu, Ukrajinci podle něj v uplynulých týdnech v Sochranovce „nerušeně pracovali“. (pel)