Průměrná nabídková sazba hypoték na začátku května 2022 vyskočila už na 5,33 procenta. (Ilustrační foto)

Hypotéky v Česku dál prudce zdražují. Průměrná nabídková sazba hypoték na začátku května 2022 vyskočila už na 5,33 procenta. Měsíční splátky hypotéky se ve srovnání s rokem 2017 již nyní prodraží téměř o polovinu.

Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla za poslední měsíc o 0,45 procentního bodu a k 2. květnu činila 5,33 procenta.

Od ledna letošního roku tak vzrostla průměrná nabídková sazba o 1,19 procentního bodu.

Od června 2021, kdy Česká národní banka (ČNB) začala opět zvyšovat sazby, vzrostla průměrná nabídková sazba již o více než 2,8 procentního bodu.

Bankovní rada ČNB navíc rozhodne o další změně úrokových sazeb na dnešním zasedání.

„ČNB se nechala slyšet, že na květnovém zasedání opět zvýší základní úrokovou sazbu, a tak je celkem jasné, že současné sazby nevydrží moc dlouho. A je jen otázkou, zda se zvýší o 0,25 procenta, 0,5 procenta, anebo dokonce o 0,75 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Vzhledem k nedávným vyjádřením členů bankovní rady je podle odhadů ekonomů nejpravděpodobnější, že dojde ke zvýšení základní úrokové sazby na květnovém zasedání o 0,5 procentního bodu na 5,5 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 1999.

K dalšímu zvýšení základní sazby by pak podle ekonomů mohlo dojít ještě v červnu, a to o čtvrt procentního bodu. Růst hypotečních sazeb tak ještě není u konce. Již v současné době se ale splátky hypotéky prodražují o tisíce korun.

Sazby hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok dosáhly v květnu 5,5 procenta a s fixací na tři roky 5,52 procenta. Za hranici pěti procent se již dostaly i sazby hypoték fixovaných na pět (5,14 procenta) i na 10 let (5,15 procenta).

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procenta odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,33 procenta činí v květnu 21 136 korun.

Za poslední měsíc tak měsíční splátka hypotéky vzrostla o více než 900 korun, od letošního ledna již o téměř 2 400 korun a od loňského června téměř o 5 500 korun.

„Stále více se rozevírají pomyslné nůžky mezi současnou sazbou a sazbou, kterou měli majitelé hypoték zafixovanou třeba před 5 lety. A právě tito klienti, kterým končí ona pětiletá fixace, si musí najít ve svých rodinných rozpočtech stále více prostředků na zvýšenou splátku,“ uvedl Sýkora.

Doplnil, že konkrétně u klientů s končící pětiletou fixací u hypotéky 3,5 milionu korun sjednané na 25 let jde o navýšení více než 7 000 korun měsíčně, a to spolu se zvyšujícími se životními náklady způsobí problémy u stále vyššího počtu rodin. (pel)