Evropská komise chce ještě do konce letošního roku zakázat dovoz ruské ropy do EU. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) chce ještě do konce letošního roku zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie (EU). Některé země žádají odklad embarga. Mezi nimi i Česko, a to do doby, než bude navýšena kapacita ropovodů. 

„Tím zasáhneme banky, které jsou systémově kritické pro ruský finanční systém a Putinovu schopnost vést destrukci. To upevní úplnou izolaci ruského finančního sektoru od globálního systému,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž má nový sankční balík dále oslabit ruskou ekonomiku a znemožnit její modernizaci.

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země.

„Embargo na ruskou ropu by platilo od konce tohoto roku. Jsme připraveni to podpořit za předpokladu, že Česká republika bude mít odklad do doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit,” oznámil český premiér Petr Fiala (ODS).

Slovensko a Maďarsko, které se k energetickým sankcím nepřidají, protože jsou totiž na ruských dodávkách příliš závislé, mají dostat výjimku na dovoz ropy v příštím roce.

„Pravděpodobné embargo na ruskou ropu zasáhne nejen slovenské rafinérie, ale poměrně dramaticky také český průmysl a zásobování Česko ropou a ropnými produktu. Zasaženi tedy budou nejen čeští řidiči či dopravci, kterým zdraží pohonné hmoty,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Česká republika přitom bude podle Kovandy v případě uvalení embarga na dovoz ruské ropy a produktů do EU čelit vážnému problém při úplném zajištění dodávek nahrazujících ruskou ropu. Ruská ropa představuje zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.

„Realita je tedy taková, že Česko zatím nemá uspokojivě vyřešeno nahrazení ruské ropy, přesto, že už dnes možná odkývne odstřižení od ní. Trpět budou nejen řidiči, jimž zdraží pohonné hmoty, ale i průmysl,“ doplnil.

Evropský blok rovněž odpojí od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy. (pel)

Německo se prý bez ruské ropy obejde, podpořilo unijní embargo. Maďarsko je proti

Brusel chystá embargo na dovoz ruské ropy. Šéf E.ON varoval před rozpadem EU