Německo podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy. Naopak Maďarsko dál trvá na svém odmítavém postoji. (Ilustrační foto) 

Německo se prý bez ruské ropy obejde. Země podporuje možnost společného embarga Evropské unie (EU) na dovoz ropy z Ruska jako odvetu za invazi na Ukrajinu. Řekla to ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Naopak Maďarsko dál trvá na svém odmítavém postoji.  

„V Evropské unii podporujeme to, abychom se v šestém sankčním balíku EU společně rozhodli pro zastavení dovozu ruské ropy,“ řekla Baerbocková v  pořadu televize ARD.

Přípravy na provoz bez ruské ropy jsou podle ní v plném proudu. Dodala, že odvolávání sankcí proti Moskvě bude myslitelné teprve po úplném stažení ruských vojáků z Ukrajiny.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck před týdnem řekl, že Německo by se už teď dokázalo bez ruské ropy obejít. Podíl této ropy na spotřebě suroviny v Německu se podle něj během několika týdnů podařilo snížit z 35 na 12 procent.

Zároveň však upozornil, že odmítnout ruskou ropu by mohlo vést ke globálnímu zdražování, ze kterého by v konečném důsledku mohl těžit ruský prezident Vladimir Putin.

Naopak Maďarsko dál trvá na svém odmítavém postoji.

„Postoj Maďarska ohledně jakéhokoliv embarga na ropu a plyn se nezměnil: my to nepodporujeme,“ uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. (pel)

Brusel chystá embargo na dovoz ruské ropy. Šéf E.ON varoval před rozpadem EU