Gazprom přidusil dodávky plynu do EU a Turecka o 27 %. Víc ho naopak posílá do Číny. (Ilustrační foto)

Ruský gigant Gazprom od ledna do dubna 2022 přidusil dodávky plynu do EU a Turecka o 26,9 procenta na 50,1 miliardy krychlových metrů. Naopak dodávky do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře o 60 procent vzrostly. 

Těžba suroviny se v prvních čtyřech měsících roku snížila o 2,5 procenta na 175,4 miliardy krychlových metrů. Dodávky na domácí trh ve sledovaném období klesly o 3,7 procenta, především kvůli teplému počasí v únoru.

Objem plynu v evropských podzemních zásobnících koncem dubna pak činil 6,9 miliardy krychlových metrů.

V případě, že by Evropská unie chtěla podle svého  cíle naplnit tyto zásobníky na 90 procent, potřebuje podle ruské státní plynárenské společnosti dalších 56 miliard krychlových metrů.

Gazprom také upozornil, že denní objem dodávek má své technické limity, a poukázal rovněž na to, že množství plynu dostupného pro evropsky trh výrazně ovlivňuje rostoucí poptávka v Asii.

V minulém týdnu navíc podnik zcela od plynu odstřihl Polsko a Bulharsko. Tamní plynárenské podniky totiž odmítly platit v rublech.

Západ hodlá omezit nákup ruských energetických surovin, aby tak nepomáhal Moskvě financovat válku na Ukrajině.

Přestože EU není v otázce plynu jednotná, podle plánů Bruselu by se EU už letos mohla obejít bez dvou třetin dodávek ruského plynu a ropy. (pel)

Ruský Gazprom odstřihl Polsko a Bulharsko od dodávek plynu. Odmítly platit v rublech