Praha půjčí Pražské plynárenské 2 miliardy korun. Podnik apeluje na klienty, ať si zruší smlouvy se zafixovanou cenou. (Ilustrační foto: PPAS)

Pražská plynárenská (PPAS) apeluje na některé zákazníky se smlouvu se zafixovanou cenou, aby ji změnili. Pro podnik se staly kvůli aktuální energetické krizi nevýhodné. Ve skutečnosti se však jedná jen o návrh, který může zákazník odmítnout.

Informoval o tom server Novinky.cz.

„Válečný stav má významný dopad na nárůst ceny a komodity, ale i souvisejících nákladů spojených se zajišťováním sdružené služby dodávky,“ citovaly Novinky úvod dopisu Pražské plynárenské, který obdržel provozovatel chaty na Orlicku Marek Kerner.

Smlouva na dodávku elektřiny se zafixovanou cenou má vypršet na konci letošního roku.

Jak upozornil server, pro Pražskou plynárenskou se ale vlivem současné energetické krize stala cena značně nevýhodnou, a tak jej s odvoláním na občanský zákoník žádá o dohodu na nových podmínkách.

Ve skutečnosti se však jedná jen o návrh, který může zákazník odmítnout.

Kerner totiž počítal s cenou elektřiny, kterou měl smluvně dohodnutou. Návrh dodavatele nepovažuje za férové jednání.

Pražský magistrát navíc půjčí Pražské plynárenské 2 miliardy korun na nákup plynu na další zimu.

„Uvedené má přímou souvislost se snahou  Pražské plynárenské o maximalizaci  zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu pro své zákazníky, vzhledem k současné složité a turbulentní situaci na energetickém trhu a geopolitické situaci,“ uvedl podnik v prohlášení na webu.

Podpora hlavního města Prahy je zásadním krokem, díky kterému může nyní  společnost v maximální míře  zajistit  zásobu zemního plynu uloženou v podzemních zásobnících, pro zimní sezonu 2022/2023.

„Bezpečnost a stabilita dodávek zákazníkům je pro nás prvořadou  prioritou a snažíme se proto jednat v této oblasti  proaktivně a bez ohledu na výsledek jednání o případné účasti státu. Pražská plynárenská je nyní nejbezpečnějším dodavatelem plynu  v republice,“ řekl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

„Velmi oceňuji postoj a pomoc hlavního města Prahy v této věci. Budeme samozřejmě rádi i za případnou spoluúčast státu v rámci zajištění zásoby zemního plynu na příští zimní topnou sezonu a v takovém případě budeme  dodatečné financování města  čerpat v menší míře,“ dodal.

„Všichni sledujeme turbulentní situaci na energetickém trhu, která nemá v moderní historii obdoby. Daným krokem posilujeme finanční stabilitu tradiční pražské společnosti, tak aby nebyly ohroženy dodávky plynu domácnostem. Současná situace s ohledem na téměř desetinásobný růst cen plynu na burze vyvolává potřebu na vyšší  finanční hotovost, aby společnost mohla i nadále zdravě fungovat. Tyto finanční prostředky jsou určeny pro vtláčení plynu do zásobníku plynu,“ uvedl radní pro oblast správy majetkových podílů Jan Chabr. (pe)