Pražská plynárenská části zákazníků zvýší cenu zemního plynu v průměru o 39 procent. (Ilustrační foto)

Pražská plynárenská části zákazníků zvýší od června cenu zemního plynu v průměru o 39 procent. Stane se tak podle firmy „vzhledem k nadále přetrvávajícímu nepříznivému cenovému vývoji na velkoobchodních trzích“.

S účinností od 1. 6. 2022 je Pražská plynárenská „nucena“ přistoupit u části zákazníků ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu, a to celkově v průměru o 39 %.

S uvedenou změnou firma vyčkala na konec topné sezony s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky.

Zvýšení ceny zemního plynu se týká pouze části zákazníků společnosti z řad domácností a maloodběratelů, kteří aktuálně využívají tzv. základní ceník „STANDARD“ popř. produkty na tento přímo navázané.

Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník „STANDARD“, se zvýšení ceny nedotkne.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o  36 Kč.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 363 Kč.

„Pražská plynárenská situaci na trhu neustále podrobně monitoruje a řeší. Garantuje zajištění dlouhodobě bezpečné dodávky zemního plynu svým zákazníkům, a i přes složitou aktuální situaci vynakládá maximální úsilí k zajištění co nejvýhodnějších cenových podmínek,“ uvedla firma.

Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci velkoobchodního trhu přenese samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům. (sfr)