Velikonoční Obchůdky s Albertem přinesly dětským domovům rekordních 280 tisíc korun.

Velikonoční Obchůdky s Albertem přinesly dětským domovům rekordních 280 tisíc korun. Děti ze čtyř desítek dětských domovů a dalších neziskových organizací se před Velikonocemi zapojily do charitativních Obchůdků. Po dvou letech se akce konala bez pandemických omezení.

Malí obchodníci tak mohli osobně nabídnout své výrobky zákazníkům prodejen Albert po celém Česku. Za originální jarní dárky a dekorace utržili rekordní částku přesahující 280 000 korun. Celý výtěžek putuje jako vždy zapojeným organizacím.

Šestý ročník projektu Nadačního fondu Albert se uskutečnil v první polovině dubna. Stánky s nabídkou výrobků z vlastních dílen si děti otevřely nejen v obchodech Albert, ale zavítaly také například do budovy Ministerstva zemědělství.

„Jsme moc rádi, že po dvou covidových letech, které patřily výhradně online prodeji, se děti mohly potkat se zákazníky osobně a uplatnit tak naplno své dovednosti. Skvělý výsledek je důkazem, že se jim to podařilo na výbornou, z čehož máme obrovskou radost,“ uvedla Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert.

Velikonoční Obchůdky přinesly dětem přes 280 tisíc korun, což je o 100 tisíc více než v roce 2019, kdy se mohly konat bez omezení naposledy. Celková částka zahrnuje také výdělek z e-shopu na webu Nadačního fondu Albert, kde nabízela výrobky desítka organizací.

Vydělané peníze jdou konkrétním dětem

Mezi neúspěšnější malé obchodníky patří děti z plzeňského dětského domova Domino. Během předvelikonočního víkendu se jim podařilo utržit celkem 18 tisíc korun.

„Největší zájem měli zákazníci o drobnější věci, například keramické zápichy do květináčů,“ prozradila vychovatelka Miroslava Radochová.

„Část výdělku si rozdělily konkrétní děti, které produkty vyráběly a následně nabízely. Zbytek využijeme na společné aktivity nebo pořízení dalšího materiálu do naší dílny,“ upřesnila.

Stejně jako většina dalších organizacích se Domino zapojuje do Obchůdků pravidelně.

Cílem projektu Nadačního fondu Albert je představit dětem ze sociálně ohroženého prostředí základy podnikání zábavnou formou a připravit je na budoucí vstup do dospělého života. Od roku 2012 se tradičně konají adventní Obchůdky s Albertem, před pěti lety vznikla také jejich velikonoční obdoba. (sfr)