Investiční skupina Penta bude pokračovat v masivních investicích. (Ilustrační foto)

Investiční skupina Penta bude pokračovat v masivních investicích. Proinvestovat chce zhruba 3 miliardy eur během 5 let. Rok 2021 uzavřela skupina Penta s čistým ziskem 570 mil. eur. Penta významně investovala do rozvoje svých společností a projektů, a to v celkové výši 525 mil. eur.

V nejbližších 5 letech plánuje proinvestovat okolo tří miliard EUR do modernizace, rozvoje anebo akvizic v rámci existujících investičních projektů. Na konci roku 2021 skupina zaměstnávala více než 41 000 lidí, na daních a odvodech zaplatila celkem 496 mil. EUR.

„Řadu let patří mezi nejvýkonnější firmy Dr.Max, loňské výsledky skupiny velmi pozitivně ovlivnila také naše developerská divize, dařilo se našim bankám. Co vyděláme, investujeme zpět do našich společností,“ řekl Marek Dospiva, partner Penty.

K celkovému výsledku přispěla také Fortuna, minulý rok byl úspěšný i pro mediální firmy Penty v Čechách a na Slovensku, které významně zvýšily svoji celkovou hodnotu v rámci portfolia. Investice Penta chystá ve všech klíčových firmách svého portfolia, v rámci zdravotnických zařízení je kromě finančních injekcí do modernizace prioritou dokončení výstavby Nemocnice Bory v Bratislavě.

Stále významnější postavení s portfoliu Penty má její společnost Penta Real Estate. Ta v loňském roce postavila 1051 bytů projekrtty Maison Ořechovka, SKY PARK by Zaha Hadid), ve výstavbě má aktuálně dalších 1726 (Bory Bývanie, Nuselský pivovar, Nová Waltrovka, Victoria Palace). Na konci roku 2021 spravovala Penta Real Estate aktiva v hodnotě více než 1,2 miliardy EUR.

Na aktuální pomoc Ukrajině skupina Penta vyčlenila přes 3 mil. EUR


Meziroční srovnání klíčových dat: 2020 2021
Celková aktiva portfoliových společností 11,1 mld. EUR 12 mld. EUR
Čistý zisk 134 mil. EUR 570 mil. EUR
Kumulativní tržby portfoliových společností 6,9 mld. EUR 7,0 mld. EUR
Upravená EBITDA portfoliových společností 421 mil. EUR 413 mil. EUR
Celková suma CAPEX investic 419 mil. EUR 525 mil. EUR
Celková suma daní a odvodů 406 mil. EUR 496 mil. EUR

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založená v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích.

Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 41 000 lidí, v roce 2021 dosáhla hodnota aktiv skupiny 12 miliard EUR. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. (sfr)