Šéf automobilky Tesla Elon Musk chce ovládnout sociální síť Twitter. (Ilustrační foto)

Šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. Aktuálně vlastní 9,2 procenta akcií společnosti a je tak největším akcionářem. Jeho nabídka sociální síť ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (cca 963,4 miliardy korun).

Musk podle zprávy předložené americkému burzovnímu regulátorovi ve čtvrtek nabízel za jednu akcii 54,20 dolaru (1 214 korun).

To je podle agentur o 50 procent více, než za kolik se akcie obchodovaly ještě koncem ledna.

Akcie Twitteru po oznámení Muskovi nabídky šly nahoru o 18 procent v předobchodní fázi, naopak akcie Tesly se propadly o 1,5 procenta.

Musk v dopise předsedovi představenstva Twitteru Bretu Taylorovi oznámil, že jeho nabídka je „nejlepší a finální” a v opačném případě by musel přehodnotit svou pozici akcionáře.

„Od uskutečnění mé investice si uvědomuji, že v současné podobě nebude společnost (Twitter) prosperovat ani nebude sloužit svému společenskému účelu. Twitter se musí transformovat na soukromě vlastněnou společnost,” napsal Musk.

Twitter uvedl, že Muskovu nezávaznou nabídku obdržel a rozhodne se, zda je v nejlepším zájmu akcionářů ji přijmout, nebo pokračovat v činnosti jako veřejně obchodovaná společnost. (pel)

Bývalí akcionáři Twitteru žalují Elona Muska za to, že je připravil o peníze svým oznámením

Musk koupil podíl 9,2 procenta ve Twitteru. Akcie vyletěly prudce nahoru