Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce nepřímo regulovat ceny vybraných potravin. (Ilustrační foto)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce nepřímo regulovat ceny vybraných potravin. Nekula plánuje ve spolupráci s ÚOHS přistoupit ke kontrole marží. Vadí mu zejména ceny masa, pečiva i másla. Podle Nekuly jsou signály, že po Velikonocích chtějí obchodníci zdražovat a ještě tak navýšit své marže u potravin. 

Kontrola by se týkala cen másla, kuřecího masa, vepřového masa a pečiva.

„Marže jsou už v současné době přehnané,“ uvedl ministr.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala jde o gesto, které však nejspíš ceny neovlivní. Potravinářské komory naznačuje, že u některých zpracovaných potravin mohou přirážky dosahovat i výše 100 procent.

„V současné době dochází k velmi výraznému nárůstu cen potravin,“ konstatoval Nekula.

„Nelíbí se nám to a chceme ve spolupráci s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže přistoupit ke kontrole marží potravin. Ne u všech. Vytipujeme si konkrétní potraviny, kde to budeme kontrolovat,“ oznámil ministr.

Připomněl, že stejný krok se úspěšně realizoval v oblasti pohonných hmot, ať to byla nafta nebo benzín, kde došlo ve výsledku ke snížení cen. Kontrolu marží prodejců, v tomto případě čerpacích stanic pohonných hmot, provádělo Stanjurovo ministerstvo financí ČR.

„Jsme v kontaktu s předsedou ÚOHS a budeme detaily dolaďovat,“ doplnil Nekula.

Nedokázal však zatím říci, kdy přesně kontroly začnou.

„Uvidíme, jak zareagují jednotliví obchodníci – myslíme tím zejména obchodní řetězce – protože máme avízo, že by chtěli po Velikonocích zdražit,“ dodal šéf resortu zemědělství.

„Rozdělení zisku v tom úseku od zemědělce přes potravináře až po obchodníky je nerovnoměrné. Marže u obchodníků jsou příliš vysoké a tam budeme zejména cílit,“ doplnil Nekula.

Agrární komora se však obává, že se maloobchod přizpůsobí a bude vykazovat marži jako rozdíl mezi tím, za kolik prodal a nakoupil ne od zemědělce, ale od některého třetího subjektu.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večerová uvedla, že u základních potravin si řetězce drží nižší obchodní přirážku do 30 procent.

Jinak je tomu u vysoce zpracovaných potravin, například sýrů, jogurtů a masných výrobků, kde obchodní přirážka dosahuje 100 procent i více. (sfr)


VÍCE SE O TOM DOČTETE ZDE:

Fialova vláda schválila nižší spotřební daň na benzín a naftu. Stanjura zvažuje omezení marží

Marže benzinek se zatím regulovat nemusí. Státní lustrace dopadla dobře, ale reporting cen běží dál