Marže čerpacích stanic v Česku se zatím regulovat nemusí. (Ilustrační foto: Shell)

Marže čerpacích stanic v Česku se zatím regulovat nemusí. Kontrola ministerstva financí (MF ČR) sice dopadla dobře, ale reporting cen paliva bude nadále pokračovat. Potřebu regulace cen však zatím resort neprokázal.

Informovalo o tom ministerstvo financí (MF ČR).

„Kontrolou cenové politiky čerpacích stanic se ukázalo, že situace nemá jednoznačného viníka. Marže pumpařů byly ve sledovaném období velmi rozkolísané, někde vyšší, jinde i záporné. Dosavadní analýza zatím ale neprokázala plošně nepřiměřené marže, prodejní ceny zcela ustřelené od velkoobchodních cen na burze, ani podezření na kartelovou dohodu na úkor motoristů,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

„U vývoje cen pohonných hmot jsme viděli paniku na burzách, která se promítla na totemy čerpacích stanic a rozšířila se i mezi spotřebitele, kteří se začali masivně předzásobovat. V takové situaci ničemu nepomohou laciná a instantní populistická opatření typu snižování daní nebo stanovování cenových stropů. V Maďarsku vidíme, jak cenovou regulaci záhy doprovází další restrikce a policejní dozor na pumpách,“ doplnil.

Provedená analýza prokázala dílčí cenové odchylky oběma směry, kdy v jednotlivých případech byly vidět i prodeje se zápornou marží.

Vyšší kolísání prodejních cen lze s ohledem na mechanismus cenotvorby považovat do jisté míry za pochopitelnou, protože většina čerpacích stanic po obdržení dodávky pohonných hmot zná cenu někdy až za 30 dnů a musí v současném nestabilním prostředí na cenové výkyvy operativně denně reagovat.

MF přitom aktuálně nepředpokládá, že by se průměrné marže v měsíci březnu nakonec výrazněji odchýlily od února, nicméně v monitoringu cen bude nadále pokračovat a vyhodnotí data za celý březen. Prozatím – podobně jako většina zemí EU – nepřistoupí ministerstvo k cenové regulaci formou zafixování maximální výše marží.

S cílem minimalizovat administrativní zátěž jak na straně čerpacích stanic, tak na straně státu při zpracování a analýze reportovaných dat MF ve spolupráci s IT odborníky z resortní Státní pokladny Centra sdílených služeb připravilo pro účely reportingu efektivní a jednoduché IT řešení v podobě webové aplikace, prostřednictvím které bylo možné splnit reportovací povinnost v řádu několika minut. (pel)